Canada se confruntă cu un sezon „profund îngrijorător” de incendii de pădure

De Jurnalul Național Agricultură Externe 118 citiri
5 min citire
Canada se confruntă cu cel mai sever sezon al incendiilor de sălbăticie din istorie, cu 211 incendii arzând și 82 clasificate ca scăpate de sub control, a declarat ministrul siguranței publice al țării.

Vorbind în timpul unei conferințe de presă de joi, Bill Blair a explicat că zeci de mii de oameni au fost forțați să evacueze în Columbia Britanică, Alberta, Saskatchewan, Teritoriile de Nord-Vest, Manitoba și Ontario, inclusiv „mulți din comunitățile indigene”.

În total, el a spus că au avut loc 1.826 de incendii în țară în 2023, arzând 2,7 milioane de hectare (6,7 milioane de acri) de teren – echivalentul a peste 5 milioane de terenuri de fotbal.

„Aceste condiții, la începutul sezonului, sunt fără precedent”, a spus el. „Din cauza schimbărilor climatice, evenimentele meteorologice extreme similare pot continua să crească atât ca frecvență, cât și ca severitate în țara noastră.”

Lacul Barrington, comitatul Shelburne:

– incendiul este încă scăpat de sub control, acoperind 18.173 de hectare (181,7 kilometri pătrați)
– pompierii includ peste 35 de la Departamentul de Resurse Naturale și Regenerabile (DNRR) și peste 40 de voluntari/municipali.

Blair a adăugat: „Aș dori să recunosc impactul uman incredibil pe care aceste dezastre îl au asupra canadienilor. Mulți și-au pierdut casele, mijloacele de existență și, în unele cazuri, întreaga lor comunitate.”

În timp ce vorbea, pompierii au continuat să lupte împotriva incendiilor în provincia de est Nova Scoția, care se confrunta, de asemenea, cu cele mai grave incendii de vegetație înregistrate.

Premierul Justin Trudeau a declarat că guvernul federal a aprobat miercuri seara cererea de asistență a provinciei și că forțele armate canadiene au fost desfășurate în zonă.

„Vom continua să ne asigurăm că locuitorii din Nova Scoția au sprijinul de care au nevoie”, a spus el într-un tweet.

Până joi, Departamentul pentru Resurse Naturale și Energii Regenerabile din Nova Scoția a declarat că 16 incendii au continuat să ardă, cel mai mare fiind lângă Lacul Barrington din comitatul Shelburne. Acest incendiu a consumat mai mult de 18.000 de hectare (44.480 de acri) și este încă clasificat ca scăpat de sub control.

Într-un tweet, Poliția Regală Canadiană Montată din Nova Scoția a declarat că aproximativ 40% din județul Shelburne a fost evacuat, mai multe străzi fiind închise pe fondul condițiilor de fum și vizibilitate scăzută.

Nu au fost raportate imediat decese de când incendiile din Nova Scoția au izbucnit duminică. Autoritățile provinciale au declarat că peste 20.000 de persoane au fost evacuate.

Oficialii au dat miercuri o perspectivă mai promițătoare pentru un incendiu care ar arde în provincia vecină New Brunswick. Roger Collet, un ofițer de gestionare a incendiilor de sălbăticie la Departamentul de Resurse Naturale din New Brunswick, a declarat presei locale că incendiul era încă considerat scăpat de sub control, dar a devenit mai ușor de gestionat.

În zonă au fost emise avertismente privind calitatea aerului, mai multe regiuni din apropiere din nord-estul Statelor Unite avertizând, de asemenea, despre calitatea slabă a aerului. Aproximativ 300 de pompieri din SUA și Africa de Sud se vor alătura în curând efortului de a ține sub control incendiile din Canada, au spus autoritățile.

Pompierii au continuat, de asemenea, să lupte împotriva incendiilor în partea de vest a Canadei, unde incendiile de vegetație au atins apogeul în provinciile Columbia Britanică și Alberta în timpul temperaturilor neobișnuit de calde la mijlocul lunii mai.

Într-un videoclip postat pe Facebook, șeful Națiunii Athabasca Chipewyan, Allan Adam, a declarat miercuri că peste 1.000 de persoane au fost evacuate din cătunul îndepărtat Fort Chipewyan din nordul Albertei.

„Vom rămâne în urmă și vom ajuta la protejarea comunității în moduri în care putem”, a spus el.

În timp ce experții au atribuit de mult timp fenomenele meteorologice extreme, parțial, schimbărilor climatice, problema a rămas serioasă din punct de vedere politic în Canada.

După victoria ei electorală la începutul acestei săptămâni, premierul Alberta, Danielle Smith, a Partidului Conservator Unit (UCP) a cerut susținătorilor să stea „umăr la umăr” față de o serie de politici federale propuse care vizează reducerea emisiilor de carbon cu 40 până la 45% până în 2030, inclusiv prin plafonarea emisiilor de petrol și gaze.

Alberta produce cea mai mare parte a petrolului din Canada și este, de asemenea, cea mai poluantă provincie a țării.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,