Canada vrea să deblocheze grâul din Ucraina

Ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly, a precizat de curând că țara sa este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă.

Canada vrea să deblocheze grâul din Ucraina. Este pregătită să trimită nave

Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei teleconferinţe, după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din G7 şi la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada.

În plus, ministrul canadian al Afacerilor Externe a afirmat că una dintre priorităţile ţărilor occidentale este de a facilita exportul de grâu ucrainean şi de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei, conform informațiilor transmise de efe.com.

Aproape 20 de tone de cereale sunt blocate

Potrivit sursei menționate, citrca 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, din cauza blocadei din porturile Ucrainei. Astfel, recolta din acest an este în pericol.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat sâmbătă că G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene, din care o parte era exportată până în prezent pe calea ferată, în principal prin România. Însă a apărut un blocaj, pentru că Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit, a precizat aceasta.

ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

Ucraina intenționează să crească prețul exporturilor de cereale

Anterior, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskiy, a declarat ca țara lui vizează exporturi mai mari de cereale după ce Polonia a simplificat restricțiile la frontieră. Având în vedere că porturile ucrainene sunt blocate din cauza conflictului armat, Ucraina este nevoită să trimită transporturile peste granița de vest, bazându-se pe capacitatea feroviară limitată și pe porturile mici de pe Dunăre.

Cu toate acestea, comercianții și oficialii au spus că procedurile vamale și numărul mic de funcționari polonezi limitează capacitatea la punctele de trecere a frontierei ucraineano-poloneze.

„Măsurile avute în vedere (…) vor simplifica în mod semnificativ trecerea la frontieră a mărfurilor noastre cerealiere și vor crește volumul exporturilor, ceea ce reprezintă prioritatea ministerului”, a precizat luni ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskiy, într-un comunicat.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au înjumătățit în primele 10 zile ale lunii mai, ajungând la circa 300.000 de tone, de la 667.000 de tone în aceiaşi perioadă a anului trecut. A exportat până la 6 milioane de tone de cereale în fiecare lună înainte de invazia Rusiei din februarie, pe care Moscova a descris-o drept o „operațiune militară specială”.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata