Cancelarul Austriei spulberă speranţele României la Schengen

Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă are obiecţii faţă de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, a precizat miercuri cancelarul Karl Nehammer în timpul unei vizite la Zagreb, transmite presa croată.

„Vom susţine aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”, a precizat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de agenţia de presă croată Hina.

„Croaţia şi-a îndeplinit toate obligaţiile, pentru că putem vedea de unde vin migranţii ilegali”, în timp ce România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele, a mai spus Nehammer.

„Austria se confruntă cu o provocare majoră. Facem faţă presiunii uriaşe a migraţiei ilegale, iar noi nu păzim frontiera externă a UE”, a explicat cancelarul Nehammer.

Va avea loc un vot asupra cererii individuale a fiecărei ţări şi numai Bulgaria şi România se pot teme de un veto austriac, a mai afirmat Nehammer după întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

Declarațiile cancelarului german vin după ce ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croaţia exprimându-şi opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România. Acesta a precizat că numărul în creştere de solicitanţi de azil în Austria arată că spaţiul Schengen nu funcţionează, menționează presa croată.

Croaţia urmăreşte să adere la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria şi România.

În acest an, Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de migranţi, dintre care 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în niciunul dintre statele membre ale UE. Mulţi dintre migranţii ilegali au intrat în UE prin România şi Bulgaria. Austria se opune extinderii spaţiului Schengen la ţările care protejează ineficient frontiera externă a UE, ceea ce nu este cazul Croaţiei, spun jurnaliştii de la Zagreb.

Afirmațiile cancelarului austriac făcute la Zagreb intervin în ziua în care ministrul român de interne, Lucian Bode, a mers la Viena şi a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre aderarea României la Spaţiul Schengen şi gestionarea presiunii migraţilor.

„Aderarea României la spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a spus Bode, precizând că omologul său l-a „asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria”.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis, aflat miercuri în vizită la Riga, a precizat că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a ţării noastre.

„Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare”, a precizat şeful statului.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croaţia după ce şi-a exprimat opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România. Acesta a afirmat că creşterea numărului de solicitanţi de azil în Austria arată că spaţiul Schengen nu funcţionează.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata