Care este cel mai potrivit moment al zilei pentru ceașca ta de cafea?

Pentru mulți dintre noi, o ceașcă de cafea poate reprezenta secretul unei zile reușite. Această licoare magică ne oferă energie și o stare constantă de bine, așa că nu ne-am putea imagina viața fără ea. Iar pe lângă buna dispoziție pe care o aduce, s-a dovedit științific faptul că un consum de cafea oferă numeroase beneficii sănătății, cum ar fi reducerea riscului apariției hepatitei, problemelor circulatorii ori bolilor asociate cu sistemul digestiv. Totuși, tu știi care este cel mai potrivit moment al zilei pentru a consuma această băutură astfel încât să te bucuri de toate avantajele pe care le oferă? Descoperă mai departe câteva aspecte importante explicate de specialiștii în domeniu.

Când este indicat să bei cafea?

În cazul în care obișnuiești să-ți bei cafeaua imediat cum te trezești sau dupa-amiaza, află că experții vin cu o teorie nouă: licoarea nu este eficientă decât la anumite ore din zi. Prin urmare, oricât de mult ți-ar plăcea această băutură, nu te grăbi să o consumi încă de la primele ore ale dimineții, în speranța că te va ajuta să capeți mai multă energie.

Cel mai bun moment al zilei în care să bei cafea este între 9:30 și 11:30 dimineața. Se pare că, în acest interval orar, nivelul de cortizol din sânge începe să se diminueze, iar corpul tău chiar are nevoie de ajutor. Mai precis, dimineața organismul are suficientă energie, însă pe parcurs cortizolul, hormonul care ajută la reglarea metabolismului, începe să scadă. Potrivit cercetătorilor de la Harvard Medical School, cafeina din această minunată băutură ajută la îmbunătățirea concentrării, mărește rezistența fizică și face creierul să fie mai alert și mai receptiv, de aceea este indicat să bei cafea când organismul are nevoie de un refresh.

Majoritatea persoanelor au un nivel ridicat de cortizol dimineața, în intervalul 8:00-9:00. Următoarea creștere se înregistrează între 12:00 și 13:00, iar ultimul nivel crescut de cortizol apare între orele 17:30-18:30. Așadar, cel mai indicat este să bei cafea la 9:30 dimineața și să eviți consumul aceste băuturi seara pentru că poate afecta în mod serios calitatea somnului.

Cât durează efectul cafelei după consum?

Cafeina este o substanță care stimulează sistemul nervos. În momentul în care ajunge în organism, aceasta crește pulsul și tensiunea arterială, astfel că mărește nivelul de energie și îmbunătățește starea de spirit. Cafeina acționează foarte rapid, de aceea oamenii spun că simt imediat efectul cafelei. Dacă consumi o ceașcă de cafea la 9:30 dimineața, până la prânz, respectiv la ora 13:00, în corpul tău mai rămân aproximativ 100 ml de cafea. Însă, dacă alegi să bei licoarea undeva după ora 15:00, efectul său se va prelungi până seara târziu și va oferi corpului energie.

Studiile au dovedit că efectul de vârf al cafeinei apare la 15-45 de minute după consum și se păstrează în organism înjumătățită pentru o perioadă de până la 5 ore. De pildă, o persoană care va consuma 40 mg de cafeină va mai avea jumătate din această cantitate în corpul după 5 ore.

Ce cantitate de cafea este recomandată în fiecare zi?

Cafeaua este bogată în antioxidanți, mangan, potasiu, riboflavină, niacină sau acid pantotenic. Totuși, un consum excesiv poate conduce la apariția efectelor adverse, precum anxietate, dureri de cap, tahicardie ori insomnie. Specialiștii recomandă limitarea la 400 mg de cafeină zilnic, ceea ce înseamnă aproximativ două cești de cafea cu tărie moderată. Această regulă este valabilă pentru persoanele sănătoase, care nu suferă de boli în care cafeina este contraindicată.

Pentru a evita orice neplăceri, cumpără cafea de calitate care să aibă mai puțini conservanți și potențiatori de aromă. Renunță la zahăr sau o cantitate prea mare de lapte pentru a nu spori consumul de cafeină și împarte cantitatea de cafea în două, fără să o bei mai târziu de ora 15:00 după-amiaza.

Efectele cafelei dispar complet după 5-6 ore, mai ales că organismul o elimină deoarece băutura are efect diuretic și stimulează activitatea rinichilor. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă, ține cont de recomandările specialiștilor și consumă această licoare în intervalul orar menționat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata