Care este diferenţa dintre ambalajele compostabile şi cele biodegradabile

0 53

Biodegradabil şi compostabil sunt doi termeni deseori folosiţi atunci când se vorbeşte despre reciclare. Între cele două noţiuni există câteva diferenţe, chiar dacă în anumite contexte sunt folosite pentru a descrie acelaşi lucru. Pentru a înţelege care este diferenţa dintre ambalaje sau pungi biodegradabile, compostabile despre care poate ai tot auzit vorbindu-se şi cele biodegradabile, iată o descriere pentru fiecare dintre cei doi termeni. Află care dintre aceste tipuri de ambalaje sunt mai nocive pentru mediul înconjurător.

Ce înseamnă biodegradabil

Ai avut ocazia să vezi pe multe ambalaje, cum sunt de exemplu cele de săpun sau de şampon, specificat cuvântul biodegradabil. Dar ce înseamnă acest lucru? Tot ce este biodegradabil, deci şi un ambalaj pe care se menţionează că este biodegradabil, se va descompune rapid şi sigur cu ajutorul bacteriilor, algelor, ciupercilor în compuşi siguri precum apa şi CO2. 

Toate produsele pe bază de plante, animale sau din minerale naturale sunt biodegradabile. Acestea se descompun în perioade de timp diferite, în funcţie de materialul original din care au fost făcute şi de cât de mult au fost procesate. În concluzie, biodegradabil este tot ce se degradează prin acţiunea naturală a microorganismelor. Obiecte biodegradabile sunt mult mai multe, nu doar plantele aşa cum multă lume ar putea crede. Printre acestea se număra hârtia, sacosele, cutiile, caserolele de unica folosinta şi alte lucruri care au fost făcute având capacitatea de a se descompune atât de încet până când pot fi consumate la nivel microscopic.

Totuşi, doar pentru că un produs are eticheta de produs biodegradabil acest lucru nu înseamnă că este permisă aruncarea în mod intenţionat în mediul înconjurător. Acest termen garantează doar că efectele negative asupra mediului înconjurător vor fi minime în cazul care acesta ajunge accidental în natură. O altă problemă care ameninţa chiar şi viaţa ecosistemului marin este plasticul biodegradabil care ajunge în intestinele animalelor care trăiesc în mari şi oceane, şi care nu se descompune odată ajuns aici. 

Ce înseamnă compostabil

Materialele compostabile sunt acelea care se descompun complet în componente non toxice, precum apa, dioxid de carbon şi biomasa. Acestea nu distrug mediul înconjurător, în condiţii normale. Perioade de timp în care un obiect se descompune depinde în mare parte de produs în sine şi de condiţiile de compostare. În medie, acest tip de plastic poate fi descompus în siguranţă într-un interval de 3-6 luni în condiții de compostare industrială. Anumite tipuri de plastic compostabil pot fi descompuse chiar și acasă. 

Unele materiale se pot descompune în compost pentru grădină, cum sunt pliculeţele de ceai sau cotoarele de mere. Însă nu toate materialele compostabile sunt potrivite pentru a face compost pentru grădină. Bioplasticul (alternativa compostabilă la ambalajele de plastic convenţionale) sunt derivate în totalitate din plante şi complet compostabile însă necesita o cantitate mai mare de apă, microorganisme, oxigen şi mai multă căldură pentru a se descompune în compost ce poate fi apoi folosit

Care este diferenţa între biodegradabil şi compostabil

Analizând definiţiile celor doi termeni este oarecum lesne de înţeles de ce sunt atât de uşor de confundat, în ciuda faptului că există anumite diferenţe între cele două noţiuni. În timp ce toate materialele compostabile sunt biodegradabile, nu toate materialele biodegradabile sunt compostabile. Cu toate ca materialele biodegradabile se întorc în natură şi ajung să dispară complet, uneori în urma acestora rămân reziduuri metalice. Pe de altă parte, materialele compostabile creează o substanţă numită humus care este plină de nutrienţi şi este excelentă pentru plante. În concluzie, ambalajele compostabile sunt biodegradabile şi au un beneficiu în plus. Anume, atunci când se descompun, acestea eliberează nutrienţi valoroşi în sol, ajutând în acest fel la dezvoltarea plantelor şi copacilor.

De ce este important de ştiut diferenţa între biodegradabil şi compostabil

În timp ce obiectele şi ambalajele biodegradabile se referă la orice tip de material care se descompune în mediul înconjurător, produsele compostabile sunt în special materii organice care se descompun, ceea ce rezultă având multe beneficii printre care şi aceea că fertilizează şi îmbunătăţeşte calitatea solului. Majoritatea obiectelor compostabile nu lasă reziduuri toxice în urmă.

Spre deosebire de obiectele compostabile, anumite produse biodegradabile se pot descompune chiar şi într-o perioadă de câţiva ani, iar în anumite cazuri rezulta o serie de deşeuri toxice.

Plasticul realizat pe bază de plante, de exemplu, este etichetat în multe cazuri ca fiind biodegradabil. Deşi se consideră că se descompune mai uşor decât plasticul obişnuit şi este mai sigur pentru mediul înconjurător, dacă factorii de mediu potriviţi nu sunt prezenţi se poate descompune într-un interval de timp asemănător cu cel în care se descompune plasticul obişnuit.

Termeni folosiţi în reciclare

Reciclarea a devenit pentru multă lume o preocupare importantă. Pornind de la copiii mici,  până la elevii de şcoală şi părinţii lor, cu toţii devenim tot mai conştienţi de faptul că trebuie să protejăm natura. Şi putem face acest lucru învăţând care sunt lucrurile care o distrug încet şi sigur şi cum le putem înlocui pentru a evita un dezastru.

Acum, că ai aflat care este diferenţa dintre ambalajele compostabile şi cele biodegradabile, iată şi câteva definiţii ale celor mai întâlniţi termeni atunci când se vorbeşte de reciclare.

Reciclabil – acel obiect care se descompune în materii prime reutilizabile astfel încă să poată fi folosit din nou.

Refolosibil – există o diferenţă intra reciclabil şi refolosibil. Un obiect este refolosibil atunci când poate fi folosit în continuare după ce a servit scopului iniţial.

Polipropilena – este un material deseori folosit pentru ambalaje, care este doar parţial biodegradabil.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata