Care este leguma pentru care primeşti 200 de euro pe hectar de la stat dacă o plantezi

De Jurnalul Național Actuale Agricultură Bani 172 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În ultimii ani, deși cu puține proiecte de investiții sau suport pentru agricultori, ministerul de resort a încercat prin diferite subvenții să crească producțiile. În acest sens, săptămâna trecută s-a depus un nou proiect prin intermediul căruia s-ar putea acorda 200 de euro pe hectar pentru anumiți fermieri, sub forma unei noi scheme de ajutor.

Ministerul Agriculturii dă 200 de euro pe hectar

Săptămâna trecut, joi, ministerul a anunțat că a introdus pe ordinea de zi a guvernului un act normativ prin intermediul căruia să carode noi subvenții, sub forma unei scheme de ajutor pentru anumiți fermieri români în acest an.

În comunicatul emis de minister se precizează și care ar fi suma care s-ar acorda, dacă documentul va fi aprobat de guvernul condus de Marcel Ciolacu, și anume de 200 de euro/ha pentru acei fermieri care cultivă cartofi de consum, ceea ce ar putea fi vestea săptămânii despre subvențiile acordate.

Astfel, „Programul de susținere a producției de cartofi de consum”, așa cum a fost denumit, are deja și sumele totale alocate, acestea ridicându-se la 2.309.010 euro, iar banii vor fi alocați proporțional cu suprafețele efective cultivate, mai precizează comunicatul ministerului.

Culturile de cartofi subvenționate de stat

Deși se zvonea că agricultorii ar putea rămâne fără aceste subvenții, în cele din urmă programul va continua și în 2024, având în vedere că s-a desfășurat și pe perioada anului trecut, în baza unei hotărâri a guvernului, dar și în baza unei reglementări europene valabile încă din 2013, iar conform acesteia:

Astfel, „Ajutoarele acordate unei întreprinderi, a căror valoare cumulată pe parcursul a trei exerciții financiare, respectiv exercițiul financiar în cauză și două exerciții financiare anterioare, nu depășește echivalentul în lei al sumei de 20.000 de euro, în conformitate cu prevederile articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol”

În acest an programul vine cu această nouă modificare și majorare a sumelor acordate, dar și în anumite condiții stipulate de documentul în dezbatere.

Care sunt condițiile de acordare a sumei de 200 de euro pe hectar?

În contextul datelor din comunicat, se dau bani de la Stat, iar pentru a primi cei 200 de euro pe hectar, fermierii vor trebui să facă dovada suprafețelor cultivate efectiv, acestea fiind de minim 0,3 ha, iar din punctul de vedere al producției, condițiile spun că trebuie să facă dovada a cel puțin 15 tone/ha pentru a putea primii sumele aferente schemei de ajutor agricol în acest an. În documentul depus de minister se precizează și potențialii beneficiari, după cum urmează:

-producători agricoli persoane fizice,
-producători agricoli persoane fizice autorizate,
-întreprinderi individuale,
-întreprinderi familiale,
-producători agricoli societăţi agricole,
-producători agricoli persoane juridice.

O altă condiție este ca din totalul de producție să se comercializeze cel puțin 6 tone/ha, iar data limită este de 18 noiembrie a.c.

Sursa – playtech.ro