Care este locul în care românii au fost interzişi?: „Am fost umiliţi”

De Jurnalul Național Actuale Turism 202 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În lume, încă, mai există locuri în care românii nu au acces, deși, din punct de vedere legal, nu există nicio restricție. Când ajung în zonă, sunt umiliți și nici măcar nu au voie să intre pe teritoriul propriu-zis. Din ce motiv s-a ajuns într-o asemenea situație.

Insulele în care românii nu au acces

În unele țări și teritorii, există situații în care românii se confruntă cu restricții de acces, chiar dacă, conform informațiilor oficiale furnizate de Ministerul de Externe, aceștia ar avea dreptul de a intra fără vize. Un episod recent a pus în evidență o astfel de experiență umilitoare pentru un grup de 33 de români.

Astfel, pe 26 decembrie, un vas de croazieră, transportând 33 de pasageri români, a ajuns în Tortola, teritoriu britanic reprezentând cea mai mare și mai populată insulă dintre Insulele Virgine Britanice. Cu toate că conform declarațiilor Ministerului de Externe, cetățenii români au dreptul de a intra în acest teritoriu fără a solicita vize, realitatea a fost cu totul alta, aceștia fiind refuzați într-un mod extrem de umilitor.

O turistă româncă aflată la bordul navei a relatat întreaga experiență, aducând la lumină aspectele umilitoare ale întâmplării. Aceasta a fost foarte nemulțumită de cele întâmplate și nu a înțeles de ce au fost nevoiți să treacă prin așa ceva

În precizările sale, „Vă spun o poveste tristă despre noi, ca români, în Caraibe. Azi dimineață, am ajuns, cu vasul de croazieră, în Tortola, teritoriu britanic, unde ca român nu ai nevoie de viză conform Departamentul Consular – MAE Romania. Însă doar nouă, celor 33 de români de la bord, ni s-a refuzat accesul pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice. Fără explicație, fără nimic.

Pașapoarte reținute! Toată lumea a fost primită, mai puțin noi. Am trimis emailuri la MAE, la consulatul român de la Londra, la emigrările din Tortola și le cerem scuze că-i deranjăm, pentru că e Crăciun. Poate, mâine, ne vor primi în St. Kitts and Nevis”, și-a început postarea.

Refuzul autorităților Insulelor Virgine Britanice de a permite accesul unui grup de români ar putea fi corelat cu suspiciunea că aceștia ar fi utilizat această rută pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite fără a fi supuși procedurilor normale de obținere a vizelor.

Femeia a mărturisit că au avut parte de 24 de ore de umilință, timp în care au sperat că vor putea coborî de pe vas. În final, însă, au fost nevoiți să se întoarcă din drum.

Cum au reacționat internauții?

Postarea a devenit foarte virală în mediul online, unde o mulțime de oameni și-au spus părerea despre situație. Utilizatorii de pe rețelele de socializare au fost uluiți de situația neobișnuită cu care s-au confruntat turiștii români.

Un internaut de origine română a adăugat chiar că a mers și el în Insulele Virgine Britanice acum 22 de ani, remarcând că în acea perioadă nu i s-a solicitat nici măcar pașaportul. Nu înțelege, însă, de ce acum s-au schimbat atât de mult lucrurile.

Cei care au comentat la postarea ei s-au arătat surprinși de cele întâmplate și chiar foarte nemulțumiți. Unii chiar au mărturisit că autoritățile de acolo au comis un act dur de discriminare, care în aceste vremuri nu ar trebui să fie normal.

În mesajul său, „Am fost acolo acum 22 de ani. Nu mi-au cerut nici măcar pașaportul când am coborât de pe vas. Și nu eram nici măcar în UE”, a comentat cineva.

Altul, „Nimic nu mai e ce era”, a adăugat altcineva.

În opinia sa, „Neplăcută știre, dar mai ales penibilă situația în sine. Un fel de «Welcome de aici». Și, da, e foarte discriminantă”, a completat altcineva.

Care a fost reacția MAE, după incidentul din Insulele Britanice?

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a comunicat că a inițiat în regim de urgență demersuri pentru a obține informații privind motivele interzicerii accesului unui grup de cetățeni români aflați la bordul unei croaziere pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice.

Astfel, „Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Londra, are în atenție prioritară situația semnalată de un cetățean român cu privire la nepermiterea intrării pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice.

Cetățeanul român a precizat că a călătorit către această destinație împreună cu alți cetățeni români a căror intrare pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice ar fi fost, de asemenea, refuzată”, a informat ministerul.

În acest sens, Consulatul General al României la Londra a acționat cu celeritate și în regim de urgență, inițiind demersuri în colaborare cu autoritățile competente din Insulele Virgine Britanice și cu Ministerul Afacerilor Externe britanic (FCDO).

Obiectivul acestor demersuri este obținerea de informații esențiale cu privire la situația cetățenilor români afectați și la motivele care au condus la interdicția de acces pe teritoriul menționat.

În prezent, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a subliniat că Consulatul General al României la Londra monitorizează în mod constant evoluția situației și se află într-o poziție pregătită pentru a furniza asistență consulară, în limitele competențelor sale, în cazul în care circumstanțele vor impune acest lucru.

Aceste demersuri exprimă preocuparea și angajamentul MAE pentru protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români, asigurându-se că vor beneficia de sprijinul necesar în situații delicate sau problematice în străinătate.

Sursa – playtech.ro