Care este profeția teribilă a lui Bill Gates?

De Jurnalul Național Actuale Tech 101 citiri
5 min citire
 

În prezent, fondatorul Microsoft, Bill Gates, aduce în atenție o prognoză și afirmă că în următorii 5 ani lumea actuală va suferi o schimbare radicală. El menționează că toate marile companii se implică în proiecte de Inteligență Artificială cu scopul de a dezvolta ceea ce el numește „asistent personal”. Acest asistent „va exista virtual în mintea fiecăruia dintre noi” și va oferi ajutor în gestionarea sarcinilor zilnice și în luarea deciziilor.

Ce înseamnă un agent, în viziunea sa?

Într-o postare recentă de pe blogul său, Gates îl descrie ca pe un tip de software de inteligență artificială care „răspunde la limbajul natural și poate îndeplini diverse sarcini în funcție de cunoștințele sale despre utilizator”. Indiferent dacă folosim Windows, macOS sau Linux, iOS sau Android în prezent, aceste alegeri par să aibă semnificație, dar Gates anticipează că peste cinci ani niciunul dintre noi nu va mai acorda importanță acestor platforme deoarece agenții noștri vor funcționa ca sisteme de operare sau platforme.

În declarațiile lui Gates, astăzi, pentru a scrie un e-mail, s-ar putea să deschideți Gmail sau Outlook, iar pentru a crea un document, ați putea deschide Microsoft Word sau Google Docs. Cu toate acestea, peste cinci ani, conform prognozei lui Gates, aceste acțiuni nu vor mai fi necesare.

În opinia sa, „Nu va trebui să folosiți aplicații diferite pentru sarcini diferite. Pur și simplu îi veți spune dispozitivului dumneavoastră, în limbajul de zi cu zi, ce doriți să faceți. Și, în funcție de cât de multe informații veți alege să împărtășiți cu el, software-ul va fi capabil să vă răspundă în mod personal, deoarece va avea o înțelegere bogată a vieții dumneavoastră.

Companiile care lucrează în domeniul inteligenței artificiale au explorat diverse modalități prin care oamenii pot interacționa cu agenții lor, inclusiv aplicații, ochelari, pandantive, broșe și chiar holograme. Toate acestea sunt posibilități, dar cred că primul mare progres în interacțiunea om-agent va fi reprezentat de căștile pentru urechi. Dacă agentul dvs. trebuie să ia legătura cu dvs., acesta vă va vorbi sau va apărea pe telefonul dvs.”, a scris el.

Căștile ar putea fi indispensabile în viitor

În viitor, Bill Gates afirmă că mulți dintre noi vor purta în mod constant o cască în ureche, permițând astfel comunicarea neîntreruptă cu agenții noștri. El sugerează că o cască de ureche ar deveni un accesoriu obișnuit, furnizând informații sau asistență în orice moment este necesar.

Astfel, „Aceasta ar putea să vă avertizeze cu privire la întârzierile unui zbor, să vă reamintească numele unui cunoscut sau chiar să vă ajute să înțelegeți mai bine pe cineva cu un accent puternic, printre multe alte funcții utile.

Dacă agentul tău vorbește cu agentul lor, nu vrei ca acesta să spună: „Oh, ea se vede cu alți prieteni marți și nu vrea să te includă și pe tine”.”, a adăugat el.

Oamenii ar putea avea un terapeut personal

În contextul medico-personal, una dintre previziunile fascinante ale lui Gates este că agentul tău ar putea evolua și să devină propriul tău terapeut. De fapt, acest lucru este deja o realitate, menționează el, cu platformele Wysa și Youper oferind terapie prin intermediul chatbot-urilor.

Deși ideea poate părea neobișnuită, atât Wysa, cât și Youper au studii de cercetare care susțin afirmația că chatbot-urile lor contribuie efectiv la reducerea simptomelor, cum ar fi anxietatea, și ambele au fost utilizate de peste 2 milioane de persoane. Astfel, indiferent cât de ciudată ar părea inițial, aceste algoritmi răspund unei nevoi reale.

Aşadar, „Astăzi, ședințele săptămânale de terapie par un lux. Dar există o mulțime de nevoi nesatisfăcute, iar mulți oameni care ar putea beneficia de terapie nu au acces la ea”, a precizat celebrul miliardar.

Sursa – www.capital.ro