Care este singurul animal care se poate recunoaşte când se vede într-o oglindă. Este foarte inteligent, doar omul mai este capabil de asta

De Jurnalul Național Actuale Utile 235 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Există un singur animal care se poate recunoaște când se vede într-o oglindă. Face chiar și fețe-fețe privindu-se, nemulțumit parcă de imagine. Oamenii de știință au concluzionat că este foarte inteligent, având în vedere că doar omul mai poate să facă asta. Despre cine este vorba.

Cât de inteligente sunt animalele, de fapt?

Inteligența animalelor a reprezentat un subiect des dezbătut de-a lungul timpului. Cercetătorii au păreri împărțite în acest sens. Unii spun că există un singur animal care se poate recunoaște când se vede în oglindă. Alții spun că, de fapt, ar fi mai multe, prezentând doar niveluri de inteligență diferite.

Primul studiu în acest sens a fost publicat în anul 1970 și arăta că un singur animal se poate recunoaște în oglindă când se vede, anume cimpanzeul. Nu și maimuța! Cimpanzeul ar fi singurul animal care își poate recunoaște propria reflecție într-o oglindă.

 

Cimpanzeii au trecut testul de recunoaștere în oglindă

La o primă vedere, ai spune că un cimpanzeu nu știe ce să facă cu o oglindă. Poate să o ignore sau să își interpreteze reflexia ca pe un alt animal, fără să își recunoască imaginea. Cimpanzeul a dovedit, în cele din urmă, că trece dincolo de aceste teorii, fiindcă își recunoaște propriul chip imediat.

Cimpanzeii, rudele noastre cele mai apropiate, au trecut testul oglinzii, putând să se recunoască și chiar să facă fețe-fețe singuri când se privesc. Aproape toate celelalte specii de primate eșuează la acest test. Oamenii de știință au început să discute astfel despre o „diviziune cognitivă” în rândul animalelor.

În ce a constat testul cu oglindă efectuat în anul 1970?

Testul cu oglindă, așa cum a fost conceput de oamenii de știință, a fost folosit pentru a determina dacă un animal are capacitatea de auto-recunoaștere vizuală, care este considerată un marker al inteligenței la animale. A fost dezvoltat de psihologul Gordon Gallup în 1970.

Experimentul implică plasarea unui marker vizual, ca o pată roșie, pe corpul animalului. Oamenii de știință analizează practic reacțiile animalelor puse sub test, urmărind dacă se recunosc sau nu în oglindă. Dacă cimpanzeul a acordat atenție markerului vizual de pe corp, înseamnă că a trecut testul.

În explicaţiile sale, „După expunerea prelungită la imaginile lor reflectate în oglinzi, cimpanzeii marcați cu colorant roșu au arătat că își pot recunoaște propriile reflexii”, a concluzionat Gordon Gallup.

 

Cum au reacționat cimpanzeii în timpul experimentului

În cadrul experimentului său, Gordon Gallup a ales doi cimpanzei care s-au născut în sălbăticie, două femele preadolescente și a încercat să aleagă subiecți care au avut puțină expunere la oglinzi sau suprafețe asemănătoare oglinzilor. Felul în care descrie efectul pe care l-a avut oglinda asupra acestor exemplare este intrigant.

Gordon Gallup descrie animalele „făcând fețe în oglindă, suflând  și manipulând bucatele de mâncare cu buzele, urmărind reflexiile”. Apoi i-a anesteziat pe cimpanzei și le-a pus pe corp vopsea roșie; când au revenit, animalele au încercat să dea deoparte markerele de vopsea.

Sursa – playtech.ro