Care este stațiunea din România cu ape unice în Europa?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 174 citiri
4 min citire
 

În perioada sezonului cald, turismul balnear este una dintre cele mai vechi forme de turism care a fost practicat pentru motive curative încă din epoca romană și greacă, iar România are câteva asemenea locuri importante.

Printre acestea se numără și stațiunea din România cu ape unice în Europa, celebră pentru proprietățile sale vindecătoare. Din ciclu ”Turist prin țara mea!”spre stațiunea din România cu ape unice în Europa.

”Turist prin țara mea!”spre stațiunea din România cu ape unice în Europa

Pe lângă litoralul românesc, stațiunile balneoclimaterice au avut o imprtanță majoră în turismul românesc local, dar și internațional. Iar pentru a demonstra asta am decis să te invităm ca ”Turist prin țara mea!”spre stațiunea din România cu ape unice în Europa. Drumul va fi unul lung, de aproximativ 590 de kilometri, dar la final îți spunem că va merita efortul de a ajunge aici.

 

În contextul rutier, cei 590 de kilometri ne vor duce până în județul Bihor, în binecunoscuta regiune a Crișanei, la aproximativ 10 kilometri de Oradea. Locația, pentru cei care au mai fost pe aici, este una din cele mai mari stațiuni balneoclimaterice din țară și, de altfel, și printre cele mai vechi, calitățile izvoarelor termale de aici fiind recunoscute încă din secolul al XVIII-lea, când un călugăr, pe numele său Felix Helcher și administrator la mânăstirii de la Sânmarin, punea bazele primelor asezăminte de tratament balnear.

Istoric, atestarea primelor izvoare din stațiunea din România cu ape unice în Europa era prin anul 1000, iar primele clădiri construite în zonă datează din anii 1711-1721.

Băile Felix, printre cele mai vechi stațiuni din România

În contextul turistic, datorită resurselor sale geotermale unice în Europa, atât ca volum, cât și ca diversitate și distribuție teritorială, România a fost o destinație foarte importantă pentru practicarea turismului balnear încă din cele mai vechi timpuri. În acest sens, stațiunea balneoclimaterică romană de la Herculane era cunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi stațiuni termale din lume, care a atras oameni din tot Imperiul Roman în căutarea unor metode naturale de vindecare și de însănătoșire.

Din multitudinea de stațiuni balneoclimaterice aflate în România, zona Băile Felix au o istorie îndelungată în tratarea diferitelor boli și probleme de sănătate, proprietățile benefice ale apei termale de aici fiind recunoscute încă din secolele XV și XVII.

Stațiunea din România cu ape unice în Europa cu peste 200 de spații turistice

Băile Felix sunt recunoscute mai ales pentru temperatura ridicată a apei termale, aproape 50 de grade, și pentru diversitatea acesteia.

În contextul atestărilor, aici există apă oligominerală, calcică, bicarbonată, silicioasă și sulfată, și de asemenea, pentru împachetările cu nămol sapropelic, tratamente recomandate pentru diverse boli și probleme de sănătate.

Din punct de vedere al beneficiilor, pe lângă efectele terapeutice și preventive, apa geotermală reprezintă o cheie factor de motivare turistică, nuclee convergente de sănătate și recreere. Potrivit unor date statistice de la nivelul anului 2019, Băile Felix avea un număr de 224 locații turistice cu funcțiunea de cazare, cu peste 8.399 locuri. Conform acelorași date aici există pensiuni, vile turistice, hoteluri, campinguri și alte categorii de spați de cazare.

 

Sursa – playtech.ro