Care sunt cele mai importante caracteristici ale mașinii de tuns iarba?

Dacă locuiți la casă și aveți gazon în curte, este foarte importantă atât udarea acestuia în mod corespunzător, cât și îngrijirea periodică, pentru care este necesar să aveți la dispoziție o mașină de tuns iarba.

Dacă locuiți la casă și aveți gazon în curte, este foarte importantă atât udarea acestuia în mod corespunzător, cât și îngrijirea periodică, pentru care este necesar să aveți la dispoziție o mașină de tuns iarba.

Prin acest articol încercam să vă informăm care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le urmăriți în momentul în care doriți să achiziționați o mașină de tuns gazon. Cunoscând toate aceste caracteristici, puteți lua cea mai bună decizie.

Tipul de alimentare

Mașinile de tuns iarba pot fi clasificate în funcție de tipul de alimentare, astfel că există mașini de tuns iarba manuale, pe benzină,  electrice, pe acumulatori sau roboți de tuns iarba. Cele mai simple sunt mașinile manuale, iar acestea sunt ideale pentru suprafețele mici de gazon, mai ales în cazul în care suprafața terenului este denivelată. Pentru suprafețele de până la 50 – 80 mp, acestea pot reprezenta cea mai bună alegere.

Mașinile de tuns gazonul electrice sunt foarte apreciate de utilizatori, dat fiind faptul că sunt ușor de utilizat. Pot fi folosite cu succes pe suprafețe de până la 600 mp. De precizat este faptul că acestea depind de o sursă de energie electrică așa că aveți nevoie de un  cablu prelungitor care vă poate incomoda și se recomanda ca lungimea maximă a  acestuia sa nu depășească 30 m. Există și versiunea cu acumulatori, care are o bună manevrabilitate și performanță dar are și prețul este mai ridicat.

Mașinile de tuns iarba pe benzină sunt ideale pentru suprafețe mai mari de teren, de până în 1400 mp. Acestea permit o manevrabilitate mai ușoară pentru că nu au fir. Pentru suprafețe mai mari de 1400 mp se folosesc tractorașele pentru tuns iarba.

Autonomia de funcționare

Autonomia de funcționare este foarte importantă pentru că vă oferă informații despre timpul de utilizare a mașinii până în momentul în care va fi necesară realimentarea. Această caracteristică este întâlnită la mașinile de tuns iarba pe benzină și la cele cu acumulatori. în funcție de mărimea rezervorului și de capacitatea bateriei, mașina poate fi utilizată mai mult sau mai puțin timp până la realimentare.

Puterea motorului

Puterea motorului este o caracteristică importantă deoarece influențează atât viteza de înaintare , aceasta fiind direct proporțională cu viteza de tăiere, cât și  eficiența și durabilitatea. De preferat ar fi să alegeți o mașină cât mai puternică, pentru a vă asigura că poate îndeplini cu succes sarcinile.

Recomandăm alegerea unei mașini de tuns iarba electrice cu o putere cuprinsa intre 1300 și 1800 W, iar la alegerea uneia pe benzină faceți comparative între kW și nu CP, acest parametru fiind recunoscut la nivel comunitar . La fel vă recomandăm să acordați atenție capacității motorului în sarcină , unii producători având tendința de a scoate în evidenta capacitatea motorului.

Lățimea de tăiere

Cu cât lățime de tăiere este mai mare, cu atât puteți termina mai repede de tuns gazonul. Aceasta este cuprinsă între 20 și 60 cm. Pentru o curte medie, alegeți o mașină de tuns cu lățimea de tăiere de 28 – 55 cm, iar pentru o suprafață mai mare alegeți o mașină de tuns gazonul cu lățimea de tăiere de 40 – 50 cm. Tipurile performanțe de mașini de tuns iarba au încorporat și funcția de mulcire sau pentru curățarea carcasei ștuțul de conectare a apei.

Reglare tuns pe trepe

Este indicat să optați pentru o mașină care să vă permită să tăiați iarba la înălțimea dorită. Există mașini de tuns gazon cu posibilitatea reglării înălțimii în diferite trepte sau centralizat.

Tipul de colectare

Există mașini care sunt prevăzute cu sac colector, în timp ce altele sunt fără acest sac. În cazul în care doriți colectarea ierbii după tundere de preferat este o mașină cu sac colector pentru că după ce veți termina treaba, nu va mai trebui să strângeți iarba la fel că în cazul unei mașini fără sac colector. Dacă alegeți varianta cu sac colector, țineți cont de capacitatea sacului care începe de la 20 l și poate ajunge până la 100 l. desigur în cazul în care doriți sa lasati iarba proaspăt tunsă pe peluza , ca îngrășământ natural , recomandarea noastră este o masină  de tuns făra sac collector.

În afara acestor caracteristici ar mai trebui să țineți cont de manevrabilitatea mașinii, de numele producătorului dar și de prețul acesteia. Alegând produsul de la un brand renumit de pe piață  veți avea și siguranța serviciului garanțional și postgaranțional.  Acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care dacă le cunoașteți, puteți lua cea mai bună decizie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata