Care sunt culorile pe care ar trebui să le utilizăm pentru a amenaja camera copilului?

Alegerea unor culori pentru amenajarea camerei copilului nu este tocmai o provocare ușoară, mai ales dacă e să ținem cont de preferințele acestuia, dar și de anumite aspecte practice. E important să avem în vedere atât necesitățile specifice vârstei, dar și să facem din camera copilului un loc în care cel mic să viseze cu ochii deschiși și se simtă în largul lui pentru activitățile preferate.

Dacă e să avem în vedere opțiunile acestuia, este relativ ușor să găsim o temă preferată sau o gamă de culori potrivită, mai ales atunci când copilul este singur la părinți. Lucrurile se complică însă când e vorba de mai mulți copii, în special dacă aceștia împart aceeași cameră, nu-i așa?

Sa vedem ce posibilități avem în privința culorilor pe care ar trebui să le utilizăm pentru camera copilului și cum e indicat să le alegem pentru a îndeplini atât criterii estetice și practice, dar și preferințele celui mic.

În primul rând, opțiunile clasice de amenajare, roz și albastru. 

De unde provine însă această asociere pe care o facem pentru bebeluși sau copii de vârste fragede cu aceste două culori? Explicația psihologilor este relativ simplă, și anume faptul că suntem influențați cu toții, chiar ca și părinți, de efectele reclamelor și publicității. Deși pare o modă veche de când lumea, alegerea este destul de recentă și au existat perioade nu prea îndepărtate în istorie când lucrurile stăteau exact pe dos (adică albastrul, asociat cu calmul și delicatețea era „dedicat” fetelor, iar rozul, o combinație de roșu și alb, băieților). Ideea de roz asociată cu puritatea și gingășia fetelor și albastru (culoare mai rece, asociată cu ideea de sobrietate sau de putere pentru băieți) este mai degrabă rezultatul multor campanii de marketing prin care s-a încercat implementarea acestor concepte. Cum este destul de trecut peste aceste tabuuri  va fi probabil destul de greu să obișnuim copilul cu ceva diferit dacă asta este ceea ce el vede peste tot în jur.

Așadar este una dintre cele mai simple alegeri pe care le putem face este cea de albastru pentru camera de băieți și roz pentru fete. În cazul a doi copii de sex diferit, cel mai probabil și camerele lor vor fi separate și astfel decorate după aceste culori preferate de fiecare în parte.

O amenajare în tonuri calde, naturale și neutre este alegerea cea mai potrivită mai ales atunci când membrii familiei sunt cu toții iubitori ai naturii și petrec mult timp în aer liber, în excursii sau activități sportive. În acest caz cu siguranță vor fi pe placul copilului materialele cât mai naturale și culorile care să amintească de mediul exterior. 

Putem face alegerea unui mobilier din lemn în tonuri de bej, crem sau maro deschis care pot fi combinate pentru elemente de decor, cu perdele sau draperii în nuanțe naturale. Alegerile pentru decor vor fi în acest caz tonuri calde de bej, crem, galben, maro sau nuanțe pale de corai. 

O altă variantă ar fi tonurile de albastru, de la cel albastru închis până la aqua-marin, caz în care mobilierul poate fi alb sau în altă nuanță deschisă.

Pentru nou-născuți este bine să nu exagerăm cu culorile, pentru a le da acestora posibilitatea de a se obișnui cu mediul din jur. În acesta caz culorile deschise de alb, gri, albastru sau roz pal sunt cea mai bună soluție pentru a induce o atmosfera de calm și liniște, atât de necesare celui mic.

Culori tari, tonice

În privința altor culori este destul de greu să împăcăm preferințele de culoare ale celor mici cu mobilierul de care credem noi că are nevoie. 

De exemplu, deși culoarea roșie poate să fie prea puternică și să agite un copil prea mult, ea poate fi de ajutor în cazul unui copil mai liniștit sau mai închis în sine, deoarece îl poate ajuta să se deschidă mai mult față de cei din jur. La fel, galbenul, o culoare tonică și optimistă poate fi greu de suportat pentru o fire mai introvertită, caz în care putem opta pentru doar câteva elemente de decor, cum ar fi un perete sau un tapet ori sticker colorat pe unul din pereți sau anumite accesorii, cum ar fi lustre moderne în culori vesele și optimiste.

Recomandarea de final rămâne, până la urmă, alegerea culorilor în mare măsură în funcție de personalitatea și preferințele copilului, dar mai ales în funcție de ceea ce îl face să se simtă bine în decorul și ambientul respectiv!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata