Care sunt cuvintele noi care pot indica consumul de droguri printre adolescenţi?

De Jurnalul Național Actuale Utile 265 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Știați că există un limbaj secret al consumatorilor de droguri? Aceştia folosesc cuvinte codate atunci când vor să cumpere substanțe interzise sau vorbesc cu prietenii.

Mai nou, stupefiantele sunt denumite de amatorii de senzaţii tari – minge, pahar de bere, cafea, ceva dulce sau chiar CD. E bine să știți acești termeni, fiindcă puteți descoperi sau chiar preveni posibile situații neplăcute. Cum puteți afla prin intermediul unor conversații dacă cineva apropiat sau chiar copilul dumneavoastră consumă?

În explicaţiile lui Cătălin Ţone, „Este un limbaj specific consumatorilor de droguri, dar și un limbaj specific traficanților de droguri. Sunt anumite expresii, nu înseamnă că este o regulă generală, nu înseamnă că se respectă cu exactitate, dar sunt aceste discuții. Ar trebui în mod normal, părinții să se familiarizeze, dar din păcate nu avem la data actuală un manual pentru părinți, un manual complex, prin care să-i învățăm.”, a spus expertul în Cătălin Ţone.

În mod cert, în interceptările realizate de-a lungul anilor de către procurorii de la Crimă Organizată au scos la iveală faptul că traficanţii şi consumatorii de droguri folosesc un limbaj codat atunci când discută telefonic despre stupefiante.

Astfel, „Sunt expresii care ies din tipar, coroborate cu manifestarea din aceasta perioada si coroborate de ce nu cu analizarea persoanelor sau persoanei care pune semne de intrebare, care nu stiu, daca este cunoscut de parinti sau este un prieten linistit, adica daca se vorbeste cu o persoana cunoscuta sau daca se vorbeste depinde de zona referitoare sau vecini ceva atunci apare o problema si atentie poate sa fie una crescuta.”, a mai spus acesta.

Se ştie bine că narco-analgezicele ajung în organismul uman prin injectare intravenoasă, inhalare ori sunt fumate de către consumatori. Cele mai cunoscute substanțe din această clasă sunt heroina și morfina. Heroina este mai liposolubilă decât morfina și astfel acționează mai rapid. Morfina are un timp de înjumătățire plasmatic de 2-3 ore, se metabolizează hepatic rapid și metaboliții sunt excretați urinar, aceștia putând fi detectați în urină până la 48 de ore în cazul consumatorilor ocazionali sau până la câteva zile la consumatorii cronici.

Aşadar, când auzim „Speedball si cand zic de Speedball trebuie sa ne gandim si la un cocktail ca de multe ori se foloseste si un supliment plus minus, la fel se refera la comprimatele de ecstasy sau se refera la comprimantele cu continut stupefiant care se administreaza in cocktail, psihodona cu cocaina sau se refera la acestea care se iau si cu alcool de multe ori.”, a mai adăugat acesta.

În plus, specialiștii trag un semnal de alarmă si asupra anturajului. Inclusiv la petreceri este necesar să aveti aproape doi sau trei prieteni pe care să vă puteti baza si să observe dacă este ceva în neregulă.

Este important ca parintii să fie vigilenti si să observe aceste semne iar în caz de suspiciune să incurajeze comunicarea deschisă cu adolescentul si să caute sprijin si ajutor de la un specilist sau consilier in domeniul drogurilor, deoarece suportul familiar joaca un rol extrem de important pentru ca persoana care are probleme cu drogurile să depaşească această situatie dificilă.

Sursa – www.antena3.ro