Care sunt județele din România cu cele mai multe locuri de muncă noi disponibile?

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 259 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Începutul de an, vine cu vești bune pentru cei care își caută de muncă! Mai multe posturi au fost scoase la noi în țară, spre bucuria celor care vor să se angajeze. Astfel care sunt județele din România cu cele mai multe locuri de muncă noi disponibile, cine este fruntaș și cine ocupă ultimul loc în clasament.

Unde se caută cel mai mult de muncă?

În debutul anului 2024, angajatorii din România au demarat cu entuziasm planuri de extindere a echipelor lor, generând o creștere semnificativă a numărului de locuri de muncă disponibile. Din datele publicate pe platforma eJobs România, peste 20.000 de noi oportunități de angajare au fost anunțate în primele săptămâni ale anului.

Cu toate acestea, în ciuda creșterii aparente a pieței locurilor de muncă, este interesant de observat că tendința de a lucra de acasă a înregistrat o scădere. Locurile de muncă remote, care au cunoscut o popularitate crescândă în perioada recentă, par să fie mai puține în comparație cu alte opțiuni de angajare. Această schimbare de paradigmă ar putea reflecta modificările aduse mediului de lucru în urma evoluțiilor sociale și economice.

În analiza sa, „Ce vedem, de la începutul lunii și până acum, este o continuare a tendinței de anul trecut de a crește numărul de joburi on-site, care presupun prezența zilnică la birou, și de a scădea numărul de joburi remote. Din numărul total de locuri de muncă noi disponibile de la începutul lunii, doar 8,9% au fost remote.

Procentul de 4% au fost joburi postate de angajatori din afara țării, iar restul implicau un program clasic, cu prezență la birou”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Ca oraşe, la începutul acestui an, angajatorii din București au manifestat cea mai pronunțată nevoie de noi candidați, punând la dispoziție pe piață puțin peste 10.000 de locuri de muncă proaspete. Clujul se situează pe locul al doilea în topul activității angajatorilor, oferind aproximativ 4.100 de joburi noi.

În continuare, se remarcă orașele din judeţele Iași, Ilfov, Timiș, Craiova, Prahova și Brașov ca fiind printre cele mai active în ceea ce privește crearea de noi oportunități de angajare.

În contrast, județele aflate la coada clasamentului înregistrează un interes mai redus din partea angajatorilor. Mureș, Argeș, Ialomița și Neamț se plasează în partea inferioară a listei, sugerând o disponibilitate mai limitată de locuri de muncă în aceste regiuni.

Locuri de muncă în București

În luna ianuarie, sectorul Retail a reprezentat domeniul cu cel mai mare volum de angajări, oferind un impresionant total de 5.300 de locuri de muncă disponibile pe piață.

În același timp, angajatorii din sectorul Servicii au lansat aproape 2.800 de oportunități de angajare, în timp ce cei din domeniul Call center/BPO au pus la dispoziție 2.300 de joburi, iar Industria alimentară a contribuit cu aproximativ 2.000 de poziții disponibile. Sectoarele Transport/Logistică, Producție, Construcții și Turism au ocupat ulterior poziții fruntașe în topul domeniilor pentru care s-au căutat activ candidați.

Interesant de observat este faptul că majoritatea oportunităților de angajare au fost orientate către candidații entry-level, adică cei cu o experiență de 0-2 ani. Cu toate acestea, și cei cu un nivel mediu de experiență (2-5 ani) au beneficiat de o pondere semnificativă în procesul de recrutare.

Din totalul de aproximativ 700.000 de aplicații înregistrate de la începutul anului, aproximativ 50% au fost depuse de către candidații la început de carieră, conform analizei specializate.

Platforma eJobs reprezintă în prezent o resursă abundentă pentru cei în căutarea unui loc de muncă, cu peste 23.000 de poziții disponibile. Notabil, aproape 40% dintre aceste oferte includ informații despre salariu în anunțul de angajare, facilitând astfel procesul de luare a deciziei pentru candidați.

Se caută angajați în străinătate

Din datele furnizate de Salario, un comparator de salarii dezvoltat de eJobs, transporturile rutiere de mărfuri și călători au ocupat primul loc în ceea ce privește numărul de locuri de muncă oferite în străinătate în anul 2023.

Media salarială în acest domeniu s-a cifrat la 11.000 de lei lunar. În continuare, domeniile naval și aeronautic au ocupat poziții următoare, cu o medie salarială chiar mai înaltă, atingând 12.000 de lei lunar, conform acelorași date prezentate de comparatorul de salarii.

Top 5 este încheiat de:

-Retail – în medie 6.000 de lei pe lună;
-Turism/HoReCa – în medie 7.000 de lei pe lună;
-Industrie – în medie 8.000 de lei pe lună.

Există oferte de joburi și cu salarii mai mari, dar și cu salarii mai mici, în funcție de rol, experiență, țară, oraș sau dimensiunea companiei. Astfel, oamenii au de unde alege, în funcție de pregătirea pe care o au.

Sursa – playtech.ro