Care sunt nemulţumirile primarilor români cu privire la comasarea comunelor: „Noi trăim în agonie”

De Jurnalul Național Actuale Politică 140 citiri
4 min citire
Un număr de 350 de primari de comune au venit azi, în Bucureşti pentru a-și exprima nemulțumirile în fața premierului Marcel Ciolacu, după ce Camera de Comerț și Industrie a propus comasarea comunelor cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori, pentru a face economii la buget.

Astfel, cei 350 de primari de comune au venit în ziua de miercuri 14 februarie, în Capitală pentru a-și exprima nemulțumirile în fața premierului. Edilii s-au revoltat după ce Camera de Comerț și Industrie a propus comasarea comunelor cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori, pentru a face economii la buget.

Acest proiect de reorganizare ar viza reducerea numărului de județe de la 42 la 15. Azi, în cadrul adunării generale a Asociației Comunelor din România, Marcel Ciolacu a transmis că satele și comunele nu se pot dezvolta cu demagogie.

În opinia sa, „Precomasări, crize suprapuse… mai bine vorbim despre unire”, a spus Marcel Ciolacu.

Propunerea de comasare a comunelor vine din partea Camerei de Comerț și Industrie a României. Această reorganizare ar aduce economii la bugetul statului, pentru că s-ar cheltui mai puțin pentru salarizarea funcționarilor după închiderea aproximativ două treimi din primării.

În revolta lor, primarilor români au spus, cu privire la comasarea comunelor: „Noi trăim în agonie”

În afirmaţiile sale, „Domnule prim-ministru, fiți bărbat de stat și faceți reorganizarea administrativ teritorială în România. Altfel, noi trăim în agonie. Am buget de 389.000 de miliarde de lei vechi”, spune un primar.

Altul, „Această reformă ar trebui începută de la administrația publică centrală, ministere, agenții naționale, instituții naționale tăiate pe peste noapte pe lângă ministere unde cu adevărat găsim o organigramă supraîncărcată”, mai spune un primar.

Concret, în cadrul proiectului de reorganizare care vizează reducerea numărului de județe de la 42 la 15, are în vedere o redefinire a noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinire a noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.

 

Totodată, toate instituțiile publice de concentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă. Aceasta nu este însă singura nemulțumire a edililor. Aceștia au vorbit în fața premierului și a miniștrilor și despre problema bugetelor locale, dar și a salariilor.

Astfel, „Toți acești 350 de primari de aici se află în situația ciudată de a fi salariați ai administrației publice, dar de a nu fi salariați ai administrației publice, pentru că acolo unde în ordonanță spune că toți suntem plătiți la nivelul anului 2022, dumnealor toți și toți cei de acasă și toți viceprimarii din spatele lor și toți cei 60.000 de salariați din spatele lor suntem legați de gard și am rămas la nivelul anului 2021”, mai spune un primar.

Ca răspuns, premierul Marcel Ciolacu: „Statele și comunele noastre nu se pot dezvolta cu demagogie”

Deși premierul a promis edililor că va susține proiectele de investiții, primarii reclamă că o mare parte dintre ele au fost blocate.

În afirmaţiile sale, „Statele și comunele noastre nu se pot dezvolta cu demagogie, ci cu grădinițe, dispensare, sisteme de alimentare cu apă și gaz. Iar sute de miliarde de lei necesare pentru a investi în asemenea obiective vin exclusiv din fonduri europene”, spune Marcel Ciolacu

În plus, „Unii am semnat contract pentru piste de bicicliști, dar, surpriză banii pentru pistele de bicicliști au dispărut din PNRR”, mai spune un primar.

În fața primarilor au ajuns astăzi și Marcel Ioan Boloș, Simona Bucura Oprescu, Florin Barbu, Ligia Deca, Alexandru Rafila, Bogdan Ivan și mulți alți miniștri.

Sursa – www.antena3.ro