Care sunt protagoniştii „războiului” de la vârful UE?

De Jurnalul Național Actuale Externe Politică 112 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, face demersuri pentru a o bloca pe șefa Comisiei Europene să preia un al doilea mandat, după alegerile pentru europarlament, scrie Politico.

În acest sens, cinci diplomați și oficiali europeni au declarat, la adăpostul anonimatului, că Michel a lansat ideea ca premierul grec Kyriakos Mitsotakis să îi ia locul lui von der Leyen, adaugă sursa citată.

Cei cinci invocați de Politico au spus că eforturile președintelui Consiliului European reprezintă „o altă încercare disperată” de a o înlătura pe actuala președintă a executivului comunitar.

În contextul ironic, „Michel are o cutie cu coji de banane pe care să alunece von der Leyen, iar acum o golește. În cel mai bun caz, acest lucru creează neplăceri. În cel mai rău caz, este un demers destabilizator”, a comentat una dintre sursele publicației.

În plus, Charles Michel ar fi sugerat în discuții cu diverși politicieni că premierul danez Mette Frederiksen ar putea fi „mai bun” decât fostul premier portughez António Costa în calitate de viitor președinte al Consiliului European.

Practic, purtătoarea de cuvânt a șefului Consiliului European dezminte: „Știri false și miniciuni”

Antonio Costa este apreciat de von der Leyen și numele său a fost deja vehiculat pentru funcția respectivă.

Contactată de Politico, purtătoarea de cuvânt a lui Charles Michel a refuzat inițial să comenteze, însă ulterior a venit cu un punct de vedere.

Aceasta a afirmat, „Acestea sunt știri false și minciuni. Președintele (Michel) s-a consultat cu toți liderii în mod individual cu privire la procesul legat de ocuparea funcțiilor de vârf. Niciun nume nu a fost menționat în mod specific de președinte în acest stadiu”, a declarat Ecaterina Casinge.

În prezent, Charles Michel este însărcinat să coordoneze un acord politic între liderii blocului, în vederea numirii șefilor Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și ai politicii externe a Uniunii, notează Politico.

După alegerile europene, a apărut un consens între cei 27 de șefi de stat și de guvern din UE, potrivit căruia von der Leyen ar trebui să obțină un al doilea mandat, iar António Costa ar trebui să fie noul președinte al Consiliului European, în locul lui Michel. Relația personală bună între von der Leyen și Costa a contat în construirea consensului, după ani de lupte interne între Michel și von der Leyen.

În opinia oficialilor europeni, „Charles Michel și-a distrus credibilitatea în tentativa de a o sabota pe Ursula von der Leyen”

Deși lupta sa singulară pare sortită eșecului, Michel continuă să propună alternative la von der Leyen în discuțiile cu liderii UE, ultima variantă fiind premierul grec.

Însă Kyriakos Mitsotakis a negat în repetate rânduri că ar viza un post la vârful UE.

Aşadar, „Mitsotakis a exclus în mod repetat că ar fi interesat de vreunul dintre posturile de conducere de la Bruxelles. A vorbit clar și răspicat. El o susține 100% pe Ursula von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei, așa cum a făcut-o de la bun început”, a declarat Aristotelia Peloni, director de comunicare al premierului grec.

Diplomații și oficialii UE consultați de Politico spun că încercările continue ale lui Charles Michel de a submina un al doilea mandat pentru von der Leyen au slăbit orice credibilitate, ca negociator, a actualului șef al Consiliului European.

Ei susțin că acesta ar trebui să lase problema pachetului de funcții de conducere în seama șefilor de stat și de guvern.

Sursa – www.antena3.ro