Casa Albă spune că este deschisă la restricții mai stricte asupra TikTok

De Jurnalul Național Companii Externe 147 citiri
5 min citire
Casa Albă a declarat că este deschisă pentru măsuri suplimentare pentru a reduce TikTok, deoarece legislația de interzicere a aplicației deținute de chinezi în Statele Unite a început să-și facă drum prin Congresul SUA.

Serviciul de partajare video are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume, inclusiv peste 100 de milioane în SUA, unde a devenit o forță culturală, în special în rândul tinerilor, care a stârnit semnale de alarmă în rândul legislatorilor.

Administrația președintelui Joe Biden dorește să împiedice China și alte țări să „căuteze să folosească tehnologiile digitale și datele americanilor în moduri care prezintă riscuri inacceptabile pentru securitatea națională”, a declarat marți secretarul de presă al Casei Albe, Olivia Dalton.

„Vom continua să ne uităm la alte acțiuni pe care le putem întreprinde și care include cum să lucrăm cu Congresul în această problemă”, a spus Dalton reporterilor de la bordul Air Force One.

Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei trebuia să voteze marți mai târziu legislația introdusă de republicani care i-ar da lui Biden autoritatea de a interzice complet TikTok în SUA.

Proiectul de lege ar urma apoi să fie votat în totalitate în Camera Reprezentanților, unde era, de asemenea, probabilă aprobarea sa.

Arăta dur cu China este una dintre rarele probleme cu potențial de sprijin bipartizan atât în ​​Camera condusă de republicani, cât și în Senat, unde Partidul Democrat al lui Biden deține majoritatea.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a declarat că s-a opus proiectului de lege recent introdus, argumentând că ar reduce libertatea de exprimare.

„Congresul nu trebuie să cenzureze platforme întregi și să le îndepărteze americanii de dreptul lor constituțional la libertatea de exprimare și de exprimare”, a spus Jenna Leventoff, consilierul politic senior al ACLU.

Legea va începe să-și parcurgă Congres, pe măsură ce guvernele occidentale continuă să interzică TikTok de pe dispozitivele guvernamentale, în urma unei interdicții similare pe care Biden a semnat-o în ianuarie.

Casa Albă a acordat luni agențiilor federale 30 de zile pentru a elimina TikTok de toate dispozitivele emise de guvern, stabilind un termen limită pentru a respecta o interdicție.

TikTok a criticat aspru interdicțiile drept „puțin mai mult decât teatru politic”.

„Sperăm că, atunci când vine vorba de abordarea preocupărilor de securitate națională cu privire la TikTok, dincolo de dispozitivele guvernamentale, Congresul va explora soluții care nu vor avea efectul de a cenzura vocile a milioane de americani”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, Brooke Oberwetter, pentru AFP.

„Din păcate, această abordare a servit drept model pentru alte guverne mondiale”, a spus Oberwetter.

Parlamentul Danemarcei a anunțat marți că le-a cerut parlamentarilor și personalului să elimine TikTok de pe dispozitivele mobile din cauza „riscului de spionaj”.

Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a interzis aplicația pe dispozitivele de lucru pentru a „proteja” instituția, în timp ce guvernul Canadei a interzis în această săptămână TikTok de pe toate telefoanele și dispozitivele sale.

TikTok a așteptat luni de zile rezultatele unei analize a Comitetului pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS), o agenție guvernamentală care evaluează riscurile investițiilor străine pentru securitatea națională.

„Cea mai rapidă și mai completă modalitate de a aborda preocupările privind securitatea națională este ca CFIUS să adopte acordul propus la care am lucrat cu ei timp de aproape doi ani”, a spus Oberwetter de la TikTok.

Deținut de gigantul tehnologic chinez ByteDance, TikTok a devenit o țintă politică din cauza temerilor că aplicația poate fi ocolită pentru spionaj sau propagandă de către Partidul Comunist Chinez.

TikTok a respins în mod repetat acuzațiile că împărtășește date sau cedează controlul guvernului chinez.

Preocupările de securitate națională a SUA cu privire la presupusul spionaj chinez au crescut în ultimele săptămâni după ce un balon chinez a traversat spațiul aerian al SUA și a fost în cele din urmă doborât.

Sursa – www.aljazeera.com