Cât costă o proteză dentară?

Prima întrebare care apare în mintea oricărei persoane care are nevoie de o protezare dentară este „Cât costă, oare, această procedură?”. Fiecare clinică stomatologică vine cu câte un răspuns diferit.

Prețurile fluctuează de la foarte ieftin până la… sume cosmice. Atunci când condiția principală a pacientului este găsirea unei proteze ieftine, care să nu îi cauzeze o gaură în buget, acesta este, oarecum, conștient de riscurile pe care și le asumă. Dar cum rămâne cu prețurile mari? Sunt oare ele pertinente?

Pentru a afla răspunsul integral la întrebarea care este prețul unei proteze dentare calitative și, totuși, accesibile, precum și ce norme ar trebui să respecte o asemenea lucrare – am discutat cu medicii cabinetului stomatologic din București Dentarbre.

Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o proteză dentară?

În România sunt populare două tipuri de proteze: proteza dentară acrilică (clasică) și proteza dentară elastică. Prima este un produs stomatologic mai ieftin, dar care poate fi reparat și modificat cu ușurință. Deși oferă un aspect estetic favorabil, poate provoca fracturi de mandibulă din cauza formei neregulate, iar crosetele din sârmă arată, uneori, inestetic. Prețul unei astfel de proteze este de 1000 lei – pentru una parțială și 1200 lei – pentru cea totală.

Ce beneficii oferă o proteză dentară?

Trebuie să înțelegem care este rostul acesteia și când e necesară o astfel de investiție. Scopul principal este îmbunătățirea aspectului general și al funcționalității danturii. La capitolul funcționalitate, proteza dentară face masticația mai ușoară și vorbirea mai clară.

Protezele mobile, datorită faptului că pot fi scoase, sunt lucrări stomatologice ușor de curățat. Protezele fixe, în special, protezele totale pe implanturi sunt atât de apropiate de structura dinților reali, încât pacienții nici nu le observă existența – igiena orală este una uzuală.

Proteza dentară oferă și o serie de beneficii cosmetice. Aceasta acoperă spațiile unde lipsesc dinții, pentru ca persoana să aibă mai multă încredere în sine. Proteza previne mobilitatea dinților rămași și contribuie la îmbunătățirea structurii faciale.

Despre protezele elastice

O alternativă modernă sunt protezele elastice. Acestea, spre deosebire de varianta tradițională, sunt flexibile și se pot îndoi, fără a se rupe. Drept rezultat, protezele date sunt mult mai rezistente, însă cel mai important beneficiu este că senzația de durere din timpul purtării este redusă, comparativ cu cea resimțită de la purtarea altor tipuri de proteze.

Plus, protezele dentare elastice nu provoacă nici o reacție alergică. Astfel, procesul de adaptare la noul aparat va fi unul mult mai simplu pentru pacient.

Așadar, beneficiile protezelor dentare elastice sunt:

 

  • un aspect estetic. Materialul din care este fabricată proteza este destul de transparent și are o culoare similară dinților – prezența lor este puțin vizibilă.
  • protezele date sunt susținute cu ajutorul croșetelor dentoalveolare, care au un aspect mult mai estetic decât cele clasice.
  • În construcția protezei nu se utilizează deloc metal.
  • Proteza elastică este ușoară și simplu de utilizat.

Merită să investesc în protezele elastice?

Da! Chiar dacă construcția este una mai costisitoare, ea se va recupera în timp. Nu vei întâmpina alte probleme de sănătate, iar durata de viață a lucrării dentare este una mult mai lungă. Inițial, ai putea utiliza opțiunea mai ieftină, până ajungi să ai suma de bani suficientă sau poți alege plata în rate – opțiune posibilă în clinica Dentarbre.

 

Investește în confortul tău și optează pentru o proteză dentară calitativă, pentru a putea zâmbi cu mult curaj și mesteca aproape orice produs alimentar preferat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata