Cât de mare este puterea jadului?

De Jurnalul Național Actuale Cultură 246 citiri
10 min citire

Inrolare trafic.ro
Jadul a fost prețuit în China de milenii, atât ca o bijuterie rară considerată mai prețioasă decât aurul sau diamantele, cât și ca un depozit de bogăție despre care se crede că posedă proprietăți talismanice puternice. Acum Piatra Raiului își face simțită prezența în bijuteriile occidentale.

Jadul este un termen generic pentru două minerale distincte: jadeitul și nefritul. Sunt printre cele mai dure și mai puternice minerale de pe pământ. Cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, nefritul, cea mai comună și mai opacă varietate, era folosit pentru unelte, arme, obiecte ritualice și ornamente funerare. Jadeitul, care este mult mai rar și strălucitor translucid, a ajuns în China abia în secolul al XVIII-lea, făcându-și drum acolo din minele din Birmania (acum Myanmar). A durat până în 1863 pentru a fi recunoscut ca un mineral separat, desemnat jadeit. Cele mai frumoase exemplare, cu nuanța lor fascinantă de verde smarald, au fost apanajul împăratului și al curții sale regale, rezultând termenul „jadeit imperial”.

Colier cu pandantiv Asprey din aur alb, diamant și jadeit. Bijuterii peste tot, toate POA © Ivona Chrzastek

Miros la atingere, uneori cu proprietăți electromagnetice și o rezonanță muzicală atunci când este lovit, jadul este considerat a fi infuzat cu putere spirituală. Odată văzută ca o legătură între cer și pământ, se credea că piatra calmează calea către lumea următoare și întruchipează virtuțile confuciane de înțelepciune, dreptate, compasiune, puritate și modestie. Astăzi, se crede că jadeitul aduce noroc și prosperitate.

Încercăm să perturbăm industria jadeitului

Recent, Asprey a lansat o colecție de bijuterii și obiecte realizate exclusiv din jadeit imperial – poate neașteptat, pentru un brand atât de chintesență britanic. Cu toate acestea, după cum explică președintele John Rigas, Asprey a vândut bijuterii de jad la modă la sfârșitul anilor 1920 și 30, în timpul nebuniei orientaliste. Acesta a fost momentul în care marii oameni din Occident pofteau după bijuterii și obiecte din jad – celebrul colier de mărgele de jad al Barbara Hutton, cu o închidere de rubin și diamant, a fost făcut pentru ea de Cartier în 1933 și vândut cu 27,44 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong în 2014. „Jadul are o semnificație istorică și culturală uriașă”, spune Rigas, adăugând că el vede jadeitul ca următorul must-have pentru colecționarii care posedă deja rarități precum diamantele colorate sau perle naturale. „Clienții noștri au căutat întotdeauna luxuri pe care nu le-au putut găsi în altă parte.”

Cu echipa sa la Londra, Rigas a petrecut câțiva ani cercetând subiectul, dar abia atunci când i s-a oferit un stoc de jadeit imperial, păstrat într-o arhivă privată, a putut începe să lucreze la o colecție. (Livrările etice de nou jadeit imperial sunt greu de găsit, din cauza situației politice și geologice din Myanmar.)

Cercei Chopard lavandă-jadeit, diamant alb și galben, rubin, smarald, opal, tsavorit și safir albastru și roz Red Carpet Collection

Cercei Chopard lavandă-jadeit, diamant alb și galben, rubin, smarald, opal, tsavorit și safir albastru și roz Red Carpet Collection

Bijuterii Ming Colier cu nefrit și aur

Bijuterii Ming Colier cu nefrit și aur

Jadeit Boghossian, sautoir cu aur alb, diamant și smarald

Jadeit Boghossian, sautoir cu aur alb, diamant și smarald

Broșă Cartier sculptată în nefrită neagră, aur alb, diamant și rubelit

Broșă Cartier sculptată în nefrită neagră, aur alb, diamant și rubelit

Jadeitul dur al lui Asprey este modelat de cioplitori pricepuți din China și apoi plasat în atelierele Asprey din Londra în bijuterii, inclusiv coliere de mărgele tactile; un pandantiv circular din jadeit de lavandă, simbolizând raiul și eternitatea; și un colier și o brățară din jadeit roșu luminos, extrem de rar.

Rigas are misiunea de a stabili jadeitul ca o resursă rară și de istorie pentru colecționari la nivel global. Pentru a aduce transparență pe o piață notoriu opacă și pentru a standardiza evaluarea, Asprey și-a unit forțele cu departamentul de științe ale pământului de la Universitatea din Oxford, folosind cele mai avansate echipamente pentru a instiga propriul sistem de certificare expert al mărcii. Fiecare dintre bijuteriile din jadeit vine cu un certificat cuprinzător, care identifică și descrie materialul. „Vrem să stabilim un nou standard occidental pentru jad, un nivel sporit de expertiză pentru a aduce securitate și încredere”, spune Rigas. „Încercăm să perturbăm o industrie.”

Anna Hu inel cu jadeit, aur, diamant și tsavorit Celestial Lotus Jade și brățară cu spirală răsucită din jadeit Asprey

Anna Hu inel cu jadeit, aur, diamant și tsavorit Celestial Lotus Jade și brățară spirală răsucită din jadeit Asprey © Ivona Chrzastek

Brandurile și casele europene adaugă un impuls călătoriei lui Jade. Boghossian, bijutierul din Geneva, cunoscut pentru expertiza sa în pietre prețioase colorate și cu o istorie de comerț de-a lungul Rutei Mătăsii din China, a creat un colier de jad care reimaginează stilurile purtate de oficialii de rang înalt ai dinastiei Qing. Cu autenticitate istorică, colierul este compus din șapte margele de jadeit legate prin elemente de jadeit sculptate în formă de tărtăcuță și legate prin diamante și smaralde.

La Chopard, directorul de creație Caroline Scheufele a adăugat jad în paleta sa, pe cercei dramatici care combină bijuteria cu titanul, sporindu-i transluciditatea, ca parte a colecției sale de înaltă bijuterii. „Este un contrast intrigant între o piatră istorică, tradițională și un material contemporan de ultimă generație”, explică Scheufele. „Piatra prezintă multe oportunități diferite de stil și culoare. Jadul verde reprezintă înțelepciunea și pacea, jadul alb întruchipează puritatea și seninătatea, jadul albastru loialitatea și adevărul, în timp ce jadul negru este asociat cu puterea și puterea.”

Sean Gilson cercei alb-jadeit, aur alb, diamant european vechi, piatră de lună și cercei din argint sterling

Sean Gilson cercei alb-jadeit, aur alb, diamant european vechi, piatră de lună și cercei din argint sterling

Pandantiv/broșă și colier Carnet violet-verde în formă de tărtăcuță, platină, diamant, smarald și safir violet

Pandantiv/broșă și colier Carnet violet-verde în formă de tărtăcuță, platină, diamant, smarald și safir violet

În cea mai recentă colecție de bijuterii Cartier, Le Voyage Recommencé, veșnic prezentă și iconică pantera apare ca un jad nefrit nefrit sculptat, fixat ca o broșă, din aur alb, împodobită cu o singură rubelită în formă de pară și ochi de diamant.

Moussaieff, de asemenea, are o lungă istorie de comerț în est, iar Alisa Moussaieff însăși poartă adesea un fir de mărgele de jadeit. Pe o brățară, caboșoane excepționale din jadeit sunt alternate cu diamante tăiate vechi de mine, în timp ce într-un stil mai tradițional, Moussaieff oferă și un set de trei brățări rare din jad pentru copii. Ea descrie materialul de calitate fină pe care îl folosește drept fei cui – numele chinezesc pentru o pasăre viu colorată și adesea folosit ca termen pentru jadeitul imperial.

Între timp, designerii-bijutieri individuali explorează posibilități creative. La Carnet, Michelle Ong îmbină o brățară de jad cu cercuri triple și arabescuri într-un spirit francez din secolul al XVIII-lea, în timp ce un pandantiv/broșă de jad în formă de tărtăcuță și lavandă este înscris cu pietre prețioase colorate în stil european degradat. Anna Hu, născută taiwaneză, își aduce un omagiu rădăcinilor în timp ce se joacă cu scheme de culori captivante, ca în inelul Celestial Lotus, care are un centru de flori cabochon de jadeit imperial, amplasat printre petale de diamante galbene și căptușite cu diamante și o bandă de diamant și granat tsavorit. . În Londra, designerul-bijutier, Ming, care a crescut în Hong Kong, adaugă zale nefrite sculptate din jad unui colier de lanț de aur realizat manual. Și în SUA, maestrul aurar Sean Gilson creează cercei teatrali cu jadeit ajurat sculptat în alb sau portocaliu, ambele combinate cu pietre prețioase vibrante.

În sensul acelor de ceasornic din stânga sus: Brățară din bambus cu jadeit Asprey și brățară spirală răsucită din jadeit, brățară din jadeit, din aur și cu diamante și colier cu pandantiv Peace Buckle din jadeit, din aur alb și cu diamante

În sensul acelor de ceasornic din stânga sus: Brățară din bambus cu jadeit Asprey și brățară spirală răsucită din jadeit, brățară din jadeit, din aur și diamant și colier cu pandantiv Peace Buckle din jadeit, din aur alb și cu diamante © Ivona Chrzastek

După cum spune maestrul sculptor Wallace Chan: „Piatra în sine este atractivă, dar poveștile care vin cu ea fac parte din identitatea și fascinația ei. Fie că este vorba despre o cicadară, peapod sau dragon, o bijuterie de jadeit nu este niciodată doar un ornament. Fiecare bucată de jadeit vine cu propriul destin și poate fi nevoie de ani de experiență unui sculptor expert pentru a rezolva misterul – pentru a ști dacă este menit să fie un cabochon, o sculptură, un pandantiv sau cu totul altceva.”

Sursa – www.ft.com

TAGGED: ,