Cât de periculos e paracetamolul, explică Tudor Ciuhodaru

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 154 citiri
5 min citire
 

În avertizările sale, 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale, precizează medicul primar Tudor Ciuhodaru. Deja, doi copii au ajuns la spitalul de urgențe în stare gravă, după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi. Ambii copii aveau insuficiență hepato-renală. Din nefericire, un copil a decedat.

 Cum se administrează corect paracetamolul?

În contextul medical, Tudor Ciuhodaru le-a reamintit adulților că un copil nu este o versiune în miniatură a unui adult, metabolismul său diferit necesită ajustarea dozelor de paracetamol. Pentru copiii cu vârsta sub șase ani, se recomandă utilizarea formelor farmaceutice potrivite vârstei (10 – 15 mg/kg la o singură administrare).

NU le oferiți copiilor acces liber la medicamente

În cadrul unui mesaj, „10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Atenție părinți și bunici. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.

Doi copii au ajuns la urgențe în stare gravă după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi. Cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală iar unul din ei nu a mai putut fi salvat. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament”, a scris, duminică, Tudor Ciuhodaru pe contul lui de Facebook.

Cum se utilizează corect paracetamolul?

Paracetamolul devine toxic pentru ficat în cazul depășirii dozei recomandate. Acesta manifestă acțiune analgezică și antipiretică, în timp ce acțiunea sa antiinflamatoare este practic nesemnificativă. Prin urmare, este indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor ușoare și moderate, localizate în diverse zone, cum ar fi capul, articulațiile, dinții, gâtul sau locul unde a avut loc vaccinarea.

Astfel, pentru a minimiza reacțiile adverse, se recomandă administrarea celei mai mici doze eficace, pe o perioadă cât mai scurtă, necesară pentru controlul simptomelor. Astfel, nu se recomandă administrarea la intervale mai scurte de patru ore, și nu trebuie depășite mai mult de patru doze pe zi.

În cazul în care simptomele persistă timp de mai mult de trei zile, este esențială reevaluarea diagnosticului și a tratamentului.

Dozele și modul de administrare obișnuite sunt următoarele:

-adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani: Doza recomandată este de 500-1000 mg de paracetamol (1-2 comprimate de paracetamol 500 mg) la intervale de patru ore, administrată la nevoie. Doza maximă recomandată pentru adulți este de 4 g de paracetamol (8 comprimate de Paracetamol 500 mg) pe zi.

-copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani: Doza este de 60 mg/kg pe zi, repartizată în prize egale, de exemplu, 15 mg/kg la fiecare 6 ore sau 10 mg/kg la fiecare patru ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai scurte de patru ore. Nu trebuie administrate mai mult de patru doze pe zi. În cazul în care simptomele persistă mai mult de trei zile, este necesară reevaluarea diagnosticului și a tratamentului.

Ce trebuie să faceți în caz de supradozaj?

În situația unei supradoze (indusă terapeutic sau accidental), este imperativ să se recurgă la tratament medical imediat, necesitând internare de urgență la spital, chiar dacă nu sunt evidente manifestări clinice. Pacienții trebuie spitalizați, iar se recomandă efectuarea promptă a lavajului gastric.

Simptomele supradozajului pot include paloare, greață, vărsături, anorexie și dureri abdominale. Dozele mari, care depășesc 10g administrate într-o singură priză sau dozele care depășesc 150mg paracetamol/kg la copii, pot conduce la leziuni hepatice severe. Afectarea hepatică poate deveni evidentă la 12-48 de ore de la ingestie și se manifestă în mod clar în decurs de 2-4 zile.

Aşadar, N-acetilcisteina reprezintă antidotul pentru intoxicația cu paracetamol. Administrarea acestuia este crucială cât mai curând posibil, în paralel cu alte măsuri de tratament simptomatic și monitorizarea funcțiilor vitale.

Sursa – www.capital.ro