Cât de puternic a fost seismul, din Grecia şi care sunt zonele în care s-a resimțit

De Jurnalul Național Actuale Externe Utile 116 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Grecia s-a confruntat, în ultimele două zile, cu două cutremure până în 4 grade pe scara Richter. Din datele furnizate de către Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului, în ziua de 19 iunie 2024, la ora 00:24:01 (ora locală a României), s-a produs un cutremur cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 12.2 km. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 46km SE de Volos, 67km E de Lamia, 68km NV de Chalkida, 98km SE de Larisa.

A fost cutremur în Grecia

Astfel, „În ziua de 19 Iunie 2024 la ora 00:24:01 (ora locală a României) s-a produs în GREECE un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 12.2km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46km SE de Volos, 67km E de Lamia, 68km NV de Chalkida, 98km SE de Larisa”, a precizat INFP pe site-ul său.

Acesta nu este singurul cutremur care s-a produs în ultimele zile în țara preferată de români pentru petrecerea concediului. Ieri, 18 iunie 2024, la ora 15:51:47 (ora locală a României), s-a înregistrat în un seism cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 5.0km. Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 29km E de Patra, 76km SV de Lamia.

Care este activitatea cutremurelor din Grecia?

Grecia este situată într-o regiune geologică foarte activă, ceea ce o face vulnerabilă la cutremure frecvente și, uneori, devastatoare. Această țară se află pe mai multe falii tectonice active și la intersecția plăcilor tectonice Eurasiatică și Africană. Mișcarea acestor plăci provoacă tensiuni uriașe care sunt eliberate sub formă de cutremure. Principalele zone seismice din Grecia includ Marea Egee, Golful Corint și Creta. Activitatea seismică intensă este o caracteristică a acestor regiuni, unde cutremurele pot varia de la mișcări minore de teren până la evenimente majore cu magnitudini de peste 7 pe scara Richter.

Cât de mare este impactul seismelor?

În contextul social, cutremurele din Grecia au un impact semnificativ asupra infrastructurii, economiei și vieților oamenilor. Clădirile vechi, mai ales cele din centrele istorice ale orașelor, sunt adesea vulnerabile la daune severe. În plus, seismele pot declanșa alunecări de teren, tsunami și alte pericole secundare, agravând distrugerile.

În acest sens, un exemplu notabil este cutremurul din 1999 din Atena, care a avut o magnitudine de 6,0 și a provocat moartea a 143 de persoane, rănirea altor 1.600 și daune materiale uriașe. Recent, cutremurul din 2020 cu epicentrul în Marea Egee, care a afectat insula Samos și coasta turcească, a demonstrat încă o dată potențialul devastator al activității seismice din această regiune.

Aşadar, cutremurele sunt o realitate inevitabilă în Grecia, având în vedere locația sa geologică. Cu toate acestea, prin măsuri adecvate de pregătire și printr-o infrastructură modernizată, impactul acestor dezastre naturale poate fi considerabil redus. Educarea publicului, alături de investițiile continue în tehnologie și reglementări stricte de construcție, joacă un rol crucial în protejarea vieților în fața acestui pericol constant.

Sursa – playtech.ro