Cât timp se ţine mustul la fermentat pentru a obţine un vin de calitate.

Producătorii de vin avertizează asupra importanţei pe care o are fermentarea mustului pentru obţinerea unui vin de calitate.

Cât timp se ţine mustul la fermentat pentru a obţine un vin de calitate.

Astfel că, Marius Vasiu, tehnolog din Jidvei, a dezvăluit cât trebuie să fermenteze, de fapt, mustul pentru a obţine un vin bun.

Fermentarea mustului este un proces important în producerea vinului. Dacă nu lăsăm mustul să fermenteze cât trebuie, vinul obţinut nu va fi unul de calitate.

De asemenea, specialiştii avertizează că timpul de fermentare al mustului nu trebuie să fie nici prea scurt, însă nici prea lung. Marius Vasiu, tehnolog din Jidvei, a dezvăluit că pentru a obţine un vin bun, de calitate, mustul trebuie lăsat să fermenteze între 14 şi 21 de zile.

„Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine. La fel de problematic este și dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni pentru că începe să prindă miros de rânced. Drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni este perioada optimă de fermentare, dacă vorbim despre vinul de casă”, a spus Vasiu, conform MustdeJidvei.ro.

Cei care produc vinul la scară industrială, trebuie să lase mustul să fermenteze mai puţin, circa 10 zile, pentru că folosesc drojdii selecționate. Acestea se obțin din drojdie de vin, care fermentează mai repede și constant, conform sursei citate.

Marius Vasiu a mai precizat că acasă, mustul poate fermenta în moduri diferite, pot exista fluctuații. Așa că, timpul de fermentare al mustului nu trebuie să fie mai mic de două-trei săptămâni.

Cum se face mustul și cum se transformă în vin. Sfatul bunicilor pentru o băutură de înaltă calitate

În plus, ca să poți obține un must bun ai nevoie de struguri proaspăt culeși din vița de vie. Este recomandat ca mustul să fie făcut în aceeași zi în care fructele au fost culese, pentru că acestea pot începe să fermenteze dacă stau mai multe zile. Acest lucru poate să îngreuneze obținerea unui must calitativ. Pentru acest proces este nevoie și de o mașină de zdrobit strugurii, un teasc (presă pentru struguri), un vas pentru colectarea mustului din teasc și un vas de sticlă pentru a depozita licoarea proaspătă.

Potrivit sfaturilor bunicilor, strugurii trebuie culeși atunci când sunt foarte copți și nu trebuie să fie afectați de niciun fel de boală. Strugurii trebuie să fie spălați bine cu apă curată, urmând ca boabele să fie culese individual. Zdrobirea și presarea boabelor se face atât cu un zdrobitor special, cât și cu mâna. După ce este scos tot sucul, acesta se ține la frig câteva zile, până este complet limpezit.

Cu mult timp în urmă, oamenii obișnuiau să calce strugurii cu picioarele, în cuve care erau amplasate chiar în loul unde strugurii erau culeși. S-a renunțat de multă vreme la acest obicei în favoarea zdrobirii mecanice, dar în unele zone încă se mai păstrează tradiția.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata