Cât va costa o consultaţie la medicul de familie din 1 februarie 2024?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 214 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Activitatea din sectorul sănătății din București, se îndreaptă către un posibil impas, deoarece medicii de familie amenință să nu mai încheie contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru luna februarie, dacă tarifele de decontare nu vor fi majorate. Ce sume ar trebui să plătească pacienții din buzunar?

Medicii, deciși să ofere servicii contra cost

Începând cu 1 februarie, pacienții români ar putea fi nevoiți să plătească o taxă pentru consultațiile la medicul de familie, în urma unor schimbări semnificative în sistemul de sănătate.

În contextul reducerii tarifului pentru consultațiile specialiștilor de la 30 de lei la mai puțin de 20 de lei, atât medicii de familie, cât și cei din ambulatoriile de specialitate au exprimat nemulțumirea față de condițiile de finanțare.

Drept consecință, aceștia au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Din declarațiile făcute de Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov, într-o conferință de presă recentă, reiese că peste jumătate dintre medicii de familie din Capitală sunt hotărâți să renunțe la colaborarea cu CNAS.

Acest lucru înseamnă că, dacă nu vor fi mărite sumele decontate de Casa de Asigurări, medicii de familie ar putea continua să ofere servicii medicale, însă acestea vor fi contra cost și nu vor mai fi decontate.

Această decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra pacienților, care se bazează pe serviciile oferite prin sistemul de asigurări de sănătate public.

În lipsa încheierii unui acord, mulți pacienți ar putea fi nevoiți să plătească integral pentru consultațiile de bază și pentru alte servicii medicale oferite de medicii de familie.

Cum s-ar putea remedia această situație?

Situația este complicată de faptul că medicii ar putea primi fonduri suplimentare de la Guvern doar la următoarea rectificare bugetară sau printr-un memorandum, ceea ce înseamnă că ar putea aștepta luni de zile pentru o posibilă creștere a tarifelor pentru serviciile medicale.

Dacă acest scenariu se materializează, pacienții care se prezintă în cabinetele medicilor de familie sau în ambulatorii ar putea fi obligați să plătească pentru servicii, inclusiv pentru consultații, rețete sau trimitere.

Concret, suma estimată pentru o consultație ar putea fi de cel puțin 40 de lei. Tarifele pentru o consultație ar putea ajunge la minimum 50 de lei, iar în cazul anumitor specialiști, acestea ar putea crește până la 200 de lei.

În contextul financiar, potrivit unor surse din domeniul medical, prețurile pentru investigații imagistice și alte proceduri specializate ar putea, de asemenea, să crească semnificativ, ajungând la sute de lei.

Din punct de vedere organizatoric, această situație tensionată vine în contextul în care medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate se pregătesc pentru discuții cruciale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Întâlnirea este programată pentru ziua de joi și va include și prezența unui reprezentant din rândul medicilor de familie, după numirea recentă a Valeriei Herdea în fruntea CNAS.

La rândul său, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a subliniat că orice decizie privind oferirea de servicii medicale contra cost va fi discutată și luată la nivel național.

În concluzie, deși medicii nu exclud varianta de a oferi servicii contra cost, Alexiu afirmă că medicii de familie nu și-au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale.

 

Sursa – playtech.ro