Câteva chestiuni pe care e bine să le știi, ca părinte, pentru inceputul acestui an școlar

Luni o să înceapă primul semestru al anului școlar 2019-2020, așa cum a stabilit Ministerul Educației încă de la începutul anului curent.

Prima zi de școală nu este liberă pentru părinți. Deși parlamentarii doreau să stabilească acest lucru prin lege, proiectul inițiat în acest sens a fost respins definitiv de Camera Deputaților în 2016, după ce fusese adoptat de Senat în 2014. Asta înseamnă că el nu se aplică și părinții trebuie să ceară o învoire de la angajator sau o zi de concediu.

Părinții, obligați să însoțească la școală elevii din învățământul primar. Regulamentul școlilor prevede o obligație de însoțire a copiilor la școală. Astfel, părinții trebuie să însoțească la școală elevii din învățământul primar, însă obligația se extinde și la preșcolari.

Părinții săraci pot cere rechizite gratuite pentru copiii lor, dacă sunt în clasele I-VIII. În fiecare an, părinții cu venituri mici pot cere de la școală rechizite gratuite pentru copiii lor, conform unei ordonanțe valabile din 2001. Pentru a obține rechizitele, părinții trebuie să depună o cerere în maximum cinci zile de la data începerii anului școlar, adică săptămâna asta.

Ce drepturi și obligații au părinții și copiii lor. Părinții au dreptul să aleagă unde învață copiii lor, dar și să se intereseze de situația școlară a acestora, și sunt obligați să-i înscrie la cursuri pentru învățământul obligatoriu. În același timp, elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, precum și la protecția datelor personale. Elevii sunt obligați să participe la cursuri și să evite folosirea telefoanelor mobile fără permisiunea profesorilor.

Nu există clase separate pentru copiii cu nevoi speciale. Cu toate că această idee a fost vehiculată prin presă la începutul anului 2019, autoritățile s-au grăbit să dezmintă informația. Astfel, Ministerul Educației a anunțat că nu va face clase separate pentru acești copii.

Anumite burse școlare pot fi cumulate. Conform unor modificări legislative de acum câteva luni, bursa socială a elevilor se poate cumula cu bursa de studii sau cu cele de merit și de performanță. Aici trebuie spus că cuantumul minim al bursei de performanță, al bursei de merit, al bursei de studiu și al bursei de ajutor social se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.

Când pot fi suspendate cursurile școlare din cauza gripei. Pentru că sezonul rece este din ce în ce mai aproape, părinții ar mai trebui să știe și că cursurile se pot suspenda în clasele în care timp de trei zile consecutive sunt trei cazuri de copii cu viroze sau gripă. Iar dacă timp de trei zile rata de absenteism din cauza gripei este de peste 20%, cursurile pot fi suspendate și la nivelul școlii. În acest context, e util de știut că părinții pot cere anual o zi liberă pentru a duce copilul la doctor.

Pe viitor, părinții vor putea primi zile libere plătite când se suspendă cursurile școlare. Tot în legătură cu suspendarea cursurilor, parlamentarii pregătesc o lege care să dea liber părinților atunci când se întâmplă asta. Totuși, actul nu se aplică momentan, pentru că încă n-a fost votat de deputați.

sursa avocatnet.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata