Cauze mai putin stiute despre acnee

48

Formele acneei diferă, de la pete și puncte negre la pustule cu puroi și inflamație. Acneea, cunoscută popular sub denumirea de coșuri, este o afecțiune a pielii apărută din cauza unei secreții excesive de sebum.

Astfel, afecțiunea nu ține cont de vârstă și se instalează în orice zonă a corpului. Frecvent, se dezvoltă la nivelul feței, spatelui, pieptului și gâtului. Deși nu este periculoasă, acneea severă poate provoca simptome supărătoare și creează un aspect inestetic, neîngrijit.

Printre cauzele acneei se numără:

-blocarea porilor,

-acumularea de bacterii și celule moarte,

-ruptura foliculului pilos (baza firului de păr)

-declanșarea proceselor inflamatorii,

-fluctuațiile hormonale.

Există, însă, și cauze mai puțin cunoscute ale acneei. Printre acestea:

1.Fața de pernă

Dacă nu o schimbi frecvent, una dintre cele mai neglijate cauze ale acneei este fața de pernă, aceasta se transformă într-o colecție periculoasă de celule moarte, bacterii, praf și fire de păr.

Astfel, fața de pernă devine o sursă importantă de contaminare, mai ales pentru că intră în contact cu epiderma, ore bune. Schimbă, la 2-3 zile, fața de pernă și n-o atinge, dacă nu ți-ai igienizat mâinile și fața, deoarece uleiurile din piele sunt transferate cu ușurință pe material.

2.Stresul

Stresul poate favoriza apariția a numeroase afecțiuni, inclusiv a acneei. În perioadele stresante, producția de cortizol crește. Acesta este un hormon care stimulează producția de sebum, fapt ce are drept consecință blocarea porilor și apariția inflamației.

Deși grijile nu dispar, învață să le gestionezi. Oferă-ți jumătate de oră pe zi în care să faci ceea ce îți place sau să te relaxezi. Odihnește-te, fă mișcare, dansează, ieși la plimbare, discută cu cei dragi sau încearcă tehnici de relaxare (yoga, meditație, tehnici de respirație). Vei observa, în timp, ameliorarea acestei afecțiuni.

3.Alimentație dezechilibrată

Modificarea dietei poate ameliora acneea sau te poate ajuta să o tratezi. Alimentele iuți, dulciurile, produsele fast-food, mezelurile și alte produse intens procesate industrial afectează producția de sebum la nivelul pielii și echilibrul natural al acesteia. Evită consumul excesiv de zahăr și mănâncă alimente bogate nutritiv (fructe, legume, cereale integrale, pește, oleaginoase). Bea 6-8 pahare de apă pe zi, ca să îți hidratezi organismul.

4.Produsele de îngrijire a părului

Șamponul, balsamul și unele produse de hairstyling pot cauza acneea. Cum este posibil acest lucru? În compoziția acestor produse intră, deseori, sulfații. Aceștia au rol de curățare, însă, în timpul dușului sau băii, aceștia se pot acumula în porii de la nivelul spatelui, gâtului, pieptului, feței și pielii de la baza părului. De aceea, înclină capul într-o parte, atunci când îți clătești podoaba capilară. De asemenea, asigură-te că te speli pe corp cu săpun după ce ți-ai clătit părul, ca să îndepărtezi substanțele dăunătoare.

5.Produsele și ustensilele de make-up necorespunzătoare

Fondul de ten și concealerul de consistență groasă nu lasă pielea să respire, favorizează blocarea porilor și acumularea de substanțe, la acest nivel. Aceste produse sunt și foarte greu de îndepărtat, din cauza texturii grele. Nu doar fondul de ten și unele tipuri de concealer pot cauza acnee. Produsele cosmetice ce au în compoziție ceară, lanolină, ulei mineral sunt, și ele, considerate comedogenice, adică blochează porii.  De aceea, evită folosirea produselor bazate pe ulei și optează pentru cele cu textură lejeră, care includ în descrierea lor cuvântul „non-comedogenic”.

Ustensilele de make-up, cum ar fi pensulele, nu trebuie folosite la comun și trebuie igienizate, regulat. Acestea pot fi o sursă de contaminare și pot prezenta resturi de fard ce se acumulează la nivelul porilor. Curăță pensulele o dată sau de două ori pe lună.

Așadar, acneea are și cauze pe care, uneori, nu le luăm în considerare, însă care pot face diferența între o piele curată și una cu imperfecțiuni.

 

 

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata