Ce este Trombocitoza: cauze, simptome și tratament 

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 95 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Trombocitoza reprezintă o afecțiune medicală caracterizată prin numărul anormal de mare de trombocite, sau plachete sanguine, prezente în sânge.

Aceste celule mici au un rol esențial în coagularea sângelui, ajutând la formarea cheagurilor care opresc sângerarea. Ele se formează în măduva osoasă și sunt eliberate în fluxul sanguin, unde rămân active timp de aproximativ 7-10 zile.

Prin urmare, atunci când numărul de trombocite este prea mare, există un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge. De ce apare, cum se manifestă și cum se poate trata trombocitoza!

De la ce cresc trombocitele?

Există două tipuri principale de trombocitoză: primară și secundară (reactivă). Trombocitoza reactivă este cea mai frecventă și este declanșată de o problemă medicală subiacentă. Exemple de astfel de probleme sunt hemoragiile, cancerul, infecțiile, deficiența de fier, îndepărtarea splinei, anemia hemolitică, tulburările inflamatorii precum artrita reumatoidă, sarcoidoza sau boala inflamatorie intestinală, intervențiile chirurgicale și alte tipuri de traumatisme.

Cauza trombocitozei primare rămâne neclară. Se presupune că este legată de modificările anumitor gene, ceea ce determină măduva osoasă să producă prea multe dintre celulele care formează trombocitele. Aceste trombocite adesea nu funcționează corect, ceea ce crește riscul de complicații de coagulare sau sângerare.

Cum se manifestă trombocitoza?

Adesea, trombocitoza nu prezintă simptome evidente la început, mai ales în cazul formei reactive. Această formă a bolii este deseori detectată în timpul testelor de sânge efectuate pentru alte afecțiuni, deoarece simptomele pot fi asociate cu afecțiunea care a declanșat creșterea numărului de trombocite.

În momentul în care simptomele se manifestă, acestea pot include dureri de cap, vânătăi, confuzie sau schimbări în vorbire, dureri în piept, senzații de slăbiciune, amețeli, dificultăți de respirație, greață, dureri în mâini sau picioare și sângerări din nas, gură și gingii. Odată ce apar astfel de simptome, este cazul să discuți cu un medic despre tratamente eficiente pentru trombocitele mărite.

Cum se tratează trombocitoza?

Tratamentul trombocitozei variază în funcție de cauza care a dus la creșterea numărului de trombocite. În cazul trombocitozei reactive, dacă aceasta este cauzată de pierderi de sânge semnificative, precum o intervenție chirurgicală recentă sau o rană, este posibil ca numărul crescut de trombocite să se rezolve de la sine. Dacă trombocitoza este rezultatul unei infecții cronice sau a unei boli inflamatorii, numărul de trombocite va rămâne probabil ridicat până când starea este sub control. Tratamentul în acest caz va fi focalizat pe gestionarea infecției sau a inflamației. Odată ce cauza este rezolvată, numărul de trombocite va reveni la normal.

În cazul în care splina a fost îndepărtată, este posibil să ai trombocitoză pe viață, dar este puțin probabil să ai nevoie de tratament. În cazul trombocitemiei esențiale, persoanele care nu prezintă semne sau simptome nu au nevoie de tratament. Însă, dacă există un risc de formare a cheagurilor de sânge, se poate recomanda o doză zilnică mică de medicamente pentru subțierea sângelui.

În cazul în care există antecedente de cheaguri de sânge și sângerări, factori de risc pentru boli de inimă, vârsta peste 60 de ani sau un număr foarte mare de trombocite, poate fi necesar un tratament mai intensiv. Acesta poate include medicamente pe bază de rețetă sau proceduri pentru a reduce numărul de trombocite. În situații de urgență, trombocitele pot fi filtrate din sânge cu un aparat, într-o procedură numită trombocitafereză.

Aşadar, trombocitoza este o afecțiune care implică o creștere anormală a numărului de trombocite, una ce poate avea diferite cauze și simptome. Tratamentul pentru trombocitoză depinde de tipul și severitatea afecțiunii.

Sursa – www.antena3.ro