Ce înseamnă fiecare zgomot ciudat pe care îl face centrala termică de apartament, în timpul funcţionării

6 min citire

Inrolare trafic.ro
Centralele termice, atât cât încă mai sunt folosite, sunt o parte esențială a sistemelor moderne de încălzire, dar uneori pot produce diverse zgomote care pot însemna că ceva nu este în regulă. În cazul în care se întâmplă așa, este important să știm ce înseamnă fiecare zgomot ciudat pe care îl face centrala termică de apartament, dar și faptul că există soluţii simple pentru anumite probleme.

Centrala termică de apartament și situațiile tehnice

Înțelegerea acestor sunete poate ajuta proprietarii de locuințe să identifice din timp potențialele probleme și să ia măsurile necesare.

În același timp, este important de știut dacă este ceva ce puteți repara singur sau dacă aveți nevoie de un inginer. Zgomotele bizare care provin de la centrala termică sunt frecvente, spun specialiștii, care mai adaugă:

În explicaţiile lor, „Dacă ați observat că centrala termică face un zgomot diferit de cel obișnuit, cel mai bine este să acționați rapid pentru a preveni daune suplimentare.

O centrală zgomotoasă nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, dar există anumite zgomote la care trebuie să fiți atenți, iar fiecare dintre ele vine cu motivele și remediile sale.”

Care sunt cele mai frecvente sunete pe care le poate face o centrală termică

Cu o multitudine de zgomote, de la fluierături, bătăi, gâlgâituri sau șuierături cu care trebuie să vă confruntați, poate fi dificil să știți ce înseamnă fiecare zgomot ciudat pe care îl pot face orice centrale termice de apartament. Specialiștii au decis să facă o listă cu aceste zgomoite, iar acestea sunt:

-Sunet de fluierat
-Sunet de ciocnire
-Sunet de șuierat
-Sunet de bubuitură
-Sunet de gâlgâit
-Sunete ca de apă curgătoare
-Sună ca un ceainic care fierbe
-Sunet de bule
-Sunet de picurare
-Sunet ascuțit

Ce înseamnă fiecare zgomot ciudat pe care îl face centrala termică de apartament

Toate aceste situații sunt cât se poate de reale, și este important să știm ce înseamnă fiecare zgomot ciudat pe care îl face centrala termică de apartament.

Spre exemplu, dacă auziți sunetul de fluierat, șuierat sau un sunet ascuțit, ar putea fi fierberea, care are loc atunci când fluxul de apă prin centrală încetinește, ceea ce face ca apa să se supraîncălzească și să ajungă la punctul de fierbere. În acest caz, se poate auzi un zgomot de fierbere.

Ce inseamna fiecare zgomot ciudat pe care il face centrala termica de apartament. Solutii simple pentru anumite probleme

De multe ori, acest lucru poate fi rezultatul unor probleme de circulație, ceea ce înseamnă că apa nu este pompată sau nu se deplasează eficient în sistem. Acest lucru ar putea indica o pompă defectă sau probleme ale sistemului de încălzire centrală.

Sau, spre exemplu, dacă auziți un zgomot de pocnitură sau de bătaie, este posibil ca boilerul să aibă dificultăți în a porni. O cauză potențială pentru acest lucru este o defecțiune a aprinderii.

În acest scenariu, nu este ceva ce ar trebui să încercați să rezolvați singur și, în schimb, trebuie să apelați la un specialist, deoarece ar putea avea legătură cu alimentarea cu gaz a proprietății.

Există soluţii simple pentru aceste probleme

Deși există și alte cauze, în cea mai mare parte, un zgomot de gâlgâit este cauzat de aerul blocat în radiatorul. Uneori, sunetul de gâlgâit este doar apa caldă în mișcare, deci nu există niciun motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, dacă sunetul este persistent și se întâmplă mai des, cel mai bine este să aruncați o privire rapidă asupra următoarelor aspecte.

O soluție ar fi să spălați radiatorul, deoarece sunetul de gâlgâit ar putea proveni de la un aparat asociat cu centrala, cum ar fi un radiator. După ce ați purjat radiatorul, verificați presiunea din centrala termică și completați-o dacă este necesar. O scădere a presiunii în cazan poate duce la alte probleme. În cazul în care zgomotele continuă, problema se află în altă parte.

Puteți să verificați presiunea apei, deoarece o presiune scăzută a apei ar putea cauza zgomotul de gâlgâit. Aruncați o privire la manometrul din dulapul cazanului. Dacă cadranul este în secțiunea roșie, presiunea este prea scăzută, iar cazanul are nevoie de represurizare.

Verificați dacă există o țeavă de condens înghețată, mai ales că acest lucru apare adesea în timpul vremii foarte reci, când țevile exterioare pot îngheța. Dezghețați ușor țeava cu apă caldă pentru a rezolva această problemă.

Dacă problema persistă, ar putea fi vorba de o altă problemă la cazan. Discutați cu un specialist, care vă va putea ajuta să rezolvați situația.

Sursa – playtech.ro