Ce obligații au instituțiile publice față de persoanele cu dizabilități?

Promovarea și respectarea drepturilor persoanelor cu nevoi speciale revin autorităților și societății civile. Acestea trebuie să participe pe deplin la viața economică și socială pentru a promova creșterea inteligentă și sănătoasă a unei societăți. Includerea oamenilor cu dizabilități în cadrul comunităților se manifestă prin recunoaștere contribuțiilor valoroase pe care aceștia le au la diversitate și bunăstare generală. Mai mult, fiind apreciată importanța lor în societate, persoanele cu dizabilități vor căpăta independență, libertate de decizie și autonomie personală. Deoarece vorbim de condiții reciproc avantajoase, există însă și obligații pe care instituțiile publice le au față de cei cu nevoi speciale, care, odată îndeplinite, pot conduce la crearea unui mediu social favorabil tuturor categoriilor de persoane. Iată care sunt îndatoririle organizațiilor publice:

Rampe disponibile în clădiri

Accesul în orice clădire trebuie să fie adaptat și persoanelor cu dizabilități prin intermediul unor rampe special amenajate. De multe ori, acest mecanism simplu de facilitare a accesului este utilizat chiar și de bătrâni sau părinții cu copii, astfel că utilitatea lor este cu atât mai mare. Instituțiile publice au obligația de a asigura astfel de instrumente pentru a nu limita sau obstrucționa accesul într-o clădire al niciunei persoane, indiferent de situația în care se află.

Instalarea unui elevator ușor de folosit

Instituțiile care lucrează direct cu publicul trebuie să dispună de un elevator ușor de folosit pentru persoanele cu dizabilități. Ascensoarele trebuie să ofere utilizatorilor cea mai bună experiență, atât în ceea ce privește accesibilitatea și confortul, cât și performanțele tehnice. E necesar ca autoritățile publice să monteze cabine de lift cu dimensiuni corespunzătoare și echipate pentru a fi utilizate de către persoanele cu nevoi speciale, împreună cu un însoțitor. Dimensiunile cabinei si facilitatile speciale pentru persoanele cu nevoi speciale sunt reglementate de norma europeana EN81-70. Elevatoarele și platformele disponibile pe mpifma.ro sunt ideale pentru utilizare la interior și exterior, facilitează transportul persoanelor cu nevoi speciale atat în clădirile publice cat si în imobile private si respecta in totalitate norma europeana mentionata.

Crearea unor locuri de parcare special amenajate

Clădirile de utilitatea publică ori cele de locuit construite din fondurile statului au obligația de a adapta spațiile de parcare și la nevoile persoanelor cu dizabilități. În acest fel, în orice zonă destinată parcării autoturismelor pe domeniul public trebuie să existe cel puțin două locuri de parcare pentru cetățenii cu nevoi speciale, semnalizate în mod corespunzător pentru ca și ceilalți utilizatori ai parcajului să fie atenționați asupra destinației lor.

Adaptarea trecerilor de pietoni la nevoile persoanelor cu dizabilități

Instituțiile publice au obligația de a modela căile pietonale astfel încât zonele de trecere să elimine bordurile pentru a ușura accesul persoanelor cu dizabilități. Trecerile de pietoni trebuie adaptate inclusiv prin pavaj tactil și montarea unor sisteme de semnalizare sonoră și vizuală în zonele cu trafic intens. În prezent însă, prea puține astfel de elemente sunt disponibile  pentru cetățenii cu nevoi speciale.

Existența semnelor în limbaj Braille și a pictogramelor

În clădiri și alte spații publice este necesară existența semnelor în limbaj Braille și a unor forme ușor de citit și de înțeles. În acest moment, persoanele cu dizabilități cu dezavantajate în această privință, prea puține dintre instituțiile publice oferind astfel de facilități. Limbajul Braille este un sistem de scriere folosit de cetățenii cu deficiențe de vedere, literele fiind compuse din puncte ieșite în relief ce se pot simți cu ajutorul degetelor. În anumite cazuri, pot fi implementate și cititoare de ecran care transformă textul în mesaje audio, amplificatoare ce măresc textul, sintetizatoare de voce, tastaturi alternative, semnale luminoase pentru cei cu dizabilități fizice, sisteme de recunoaștere a vocii, programe de înțelegere a lecturii sau de editare intuitivă.

Disponibilitatea interpreților autorizați pentru limbaj mimico-gestual

O obligație a oricăror instituții publice ce desfășoară activități directe cu cetățenii este și utilizarea unui interpret mimico-gestual pentru a facilita comunicarea cu anumite persoane cu dizabilități. Această formă de asistență este folositoare și atunci când vorbim de ghizi, cititori și interpreți care să ușureze accesul la informațiile din spațiile publice.

Instituțiile publice au obligația de a asigura o viață independentă oricărei persoane cu dizabilități. Acest lucru poate fi realizat prin eliminarea tuturor obstacolelor în satisfacerea nevoilor legate de accesarea mediului fizic, educațional, medical, profesional sau de petrecere a timpului liber. Accesibilizarea zonei publice pentru cetățenii cu nevoi speciale este un mecanism esențial pentru toate instituțiile, mai ales că prevederile legislative sunt suficiente pentru a le asigura toată independența de care au nevoie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata