Ce spune Gheorghe Mărmureanu, despre posibilitatea producerii unui cutremur mare în România?

De Jurnalul Național Actuale Utile 127 citiri
4 min citire
 

Gheorghe Mărmureanu, reputatul seismolog român, a oferit informații legate de posibilitatea unui cutremur devastator în viitorul apropiat, care ar putea afecta teritoriul României. Anunțul a fost făcut în contextul recentului cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter, care a avut loc în zona Olteniei, astfel că, cetățenii trebuie să știe la ce să se aștepte.

România, o țară cu potențial seismic pe viitor?

Seismologul Mărmureanu a atras atenția asupra faptului că România este o țară cu risc seismic semnificativ și că diferitele regiuni ale țării prezintă niveluri variabile de activitate seismică.

De exemplu, zona Vrancea a fost menționată ca fiind unul dintre punctele fierbinți în ceea ce privește cutremurele, cu unele atingând magnitudini de până la 7 grade pe scara Richter.

Prin comparație, Oltenia este caracterizată printr-un risc seismic mai mic, însă specialistul a atras atenția că acest lucru nu reprezintă o siguranță, deoarece nimeni nu poate prezice exact momentul și magnitudinea unui cutremur.

În ciuda faptului că seismologul a făcut eforturi de a calma temerile publicului cu privire la situația din Oltenia, el a insistat totuși asupra necesității de a fi pregătiți. El a previzionat că zona Gorj, deși poate părea afectată de o multitudine de cutremure, nu are cum să fie scena unui seism puternic, lucru care ar trebui să-i liniștească pe cetățeni. Cu toate acestea, specialistul înțelege temerile oamenilor, care nu sunt obișnuiți cu această succesiune de cutremure.

În precizările sale, ”Nu urmează ceva mai rău în zona Gorj, nu facem prostii de-astea! Nu au cum să fie cutremure foarte mari, de 6 sau de 7 grade pe scara Richter, ca în Vrancea.

Treaba asta cu zona Olteniei a început, în urmă cu vreo 20 de ani. Acolo e ceva aparte, într-adevăr, dar nimic grav. Oamenii s-au speriat, firește, din cauză că nu sunt obișnuiți cu seismele, ca cei din zona Vrancea”, a comentat Mărmureanu.

Legăturile dintre cutremurele din România și cele din Turcia

Cutremurele din Turcia și Siria din februarie au făcut ravagii în țară, astfel că zeci de mii de persoane și-au pierdut viața printre dărămături. Ulterior, România a fost și ea scena mai multor seisme puternice, astfel că, au fost puse semne de întrebare legate de o posibilă legătură între cutremurele din Turcia și cele din România.

În ciuda credinței puternice a multor români că există o legătură semnificativă între cutremurele din Turcia și cele din România, expertul în seismologie Gheorghe Mărmureanu a căutat să aducă claritate asupra acestei situații, în scopul prevenirii confuziilor viitoare.

El a explicat că undele seismice care traversează Turcia au o traiectorie distinctă care nu are niciun impact asupra regiunilor din România.

Aşadar, ”Atenție! Cutremurele din Turcia nu au absolut nicio legătură cu cele din Oltenia, cu cele din România, în general. M-am ocupat de cutremurele din Turcia vreme 16 ani, dar nu ne afectează acele cutremure!

După ce străbat cam toată Turcia, undele seismice ajung la Istanbul, după care o virează la stânga, spre Africa, ajungând până la Oceanul Atlantic, nu vin spre noi, nu vă mai speriați!”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.

Sursa – playtech.ro