Ce trebuie să știi înainte de a intra în politică

0

Ești pasionat de acest domeniu, îți place ideea de a avea o carieră în politică, însă nu știi de unde să începi? Uite ce trebuie să știi, înainte de a te înhăma la o carieră în domeniul politic:

1. Dintre cei care intră în politică, unii oferă, alții iau (bani, încredere, timp, cunoștințe, energie)

Este de preferat să te încadrezi în prima categorie. Trebuie să fii gata pentru un job full-time, în special în perioada campaniilor electorale, destul de multe la număr. Fii gata să îți pierzi orele importante pe care le dăruiești acum familiei, prietenilor, hobby-urilor, etc.

2. Citește statutul Partidului în care vrei să intri

Îți poate garanta și el o promovare meritocratică în funcțiile de conducere? Deja ești susținut de filiala locală? Încearcă să faci un exercițiu de imaginație și încearcă să vezi cum poți gestiona o situație de criză în acea organizație. Poate să reziste șocurilor din afară? Ce se va întâmpla în cazul în care liderul dă greș?

3. Ai grijă de familia ta

Ai grijă ca, partenera ta de viață să accepte toate presiunile vieții publice. Astfel, ea va trebuie să se obișnuiască cu: camere video, paparazzi, fotografi, știri care mai de care mai răutăcioase, ziariști, bârfe nenumărate. Trebuie să faci în așa fel încât să vă puteți bucura unul de altul într-un spațiu privat, la adăpost, măcar în vacanțe de sunetul camerelor de fotografiat.

4. Uită de perfecționismul moral

Ca politician începător, vei avea tentația mereu să îi judeci pe cei din jurul tău, din punctul de vedere al codului moral propriu. Nu uita că, de fiecare dată, cea mai dificilă luptă se va da cu tine însuți.

5. Fii pragmatic și propune-ți scopuri clare după care să te ghidezi

Caută motivele clare pentru care îți dorești să le ceri mâine votul concetățenilor tăi: o stradă fără gropi, sistem de iluminat mai bun, parc plin cu verdeață pentru copii, o școala mai performantă într-un anumit cartier, un spital mai transparent și mai curat. Trebuie să îți stabilești niște obiective măsurabile, altfel, pierzi vremea și vei irosi toate resursele degeaba.

6. Ai grijă de aspectul corpului tău

Persoanele cu gușă și cu burtă, ce se regăsesc în diverse zone din țară, nu reprezintă doar imaginea lăcomiei și a indiferenței, dar și reflexia unei neglijenței comportamentale care conduce tribul politicienilor din ziua de azi. Încearcă să mănânci seara cât mai puțin, bea cât mai multă apă și fă exerciții fizice de cel puțin două-trei ori pe săptămână.

7. Păstrează-ți profesionalismul

Continuă să practici meseria pe care o îndrăgești. Invită la masa la care stai persoane inteligente, de la care să ai ce învăța, care îți dau sentimentul de încredere și respect. Dacă ai senzația că nu ți-ai dus la bun sfârșit chemarea profesională, atunci fii perseverent. Măcar încearcă să atingi câtuși de puțin zona excelenței și atunci vei putea discuta cu alții despre competență.

8. Mărește-ți cultura generală

Nu intra în lumea politicii fără să ai un minim de cunoștințe generale elementare, din domeniul economiei și al juridicii. Nu semna contracte și nici nu accepta diverse funcții ministeriale dacă nu ai acele noțiuni de bază de fiscalitate și contabilitate. Îmbunătățește-ți discursul public. Adâncește-ți cultura despre istoria neamului românesc, deoarece este important să știi care sunt faptele de preț ale strămoșilor noștri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata