Ce valoare are, cum se acordă și care sunt actele necesare pentru ajutorul de înmormântare?

De Jurnalul Național Actuale Bani 149 citiri
3 min citire
 

În România, ajutorul pentru înmormântare în anul 2024 a fost majorat de la 1 ianuarie 2024. Cuantumul ajutorului de deces acordat românilor aflați în momente dificile s-a ridicat de la 1 ianuarie 2024 cu 778 de lei. Această creștere aduce o sumă semnificativă, având un rol crucial în sprijinirea familiilor aflate în doliu.

Acte necesare ajutor de înmormântare

Pentru a beneficia de acest ajutor, este necesar să depui o cerere împreună cu certificatul de deces. Este esențial să ceri acești bani, deoarece ei nu sunt acordați automat.

Ajutorul va fi acordat în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În contextul noilor reglementări, începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010 a fost ajustat după cum urmează:

Pentru decesul asiguratului sau pensionarului: suma a crescut de la 6.789 lei la 7.567 lei.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: suma a ajuns la 3.784 lei.

Cui se acordă suma

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care poate fi:

Soțul supraviețuitor
Copilul
Părintele
Tutorele
Curatorul
Oricare persoană care poate demonstra cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în lipsa altor solicitări din partea persoanelor menționate mai sus.

 

Ajutorul de înmormântare pentru persoanele care NU sunt asigurate sau pensionare este de 3.784 lei.

În cazul în care persoana decedată nu avea calitatea de asigurat sau pensionar, ajutorul de deces se acordă unui membru de familie (al persoanei decedate) care are calitatea de asigurat sau pensionar.

Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de deces includ:

Cerere pentru acordarea ajutorului de deces
Certificat de deces (original și copie)
Act de identitate al solicitantului (original și copie)
Acte de stare civilă ale solicitantului, care să ateste gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie)
Dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie)
Alte documente specifice, în funcție de situație

Ajutor de înmormântare 2024

Pe lângă aceste modificări, din septembrie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces va fi acordat și în cazul decesului persoanelor care au cotizat cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

De la 1 septembrie 2024, plata ajutorului de deces se va putea face și prin virament bancar, iar aceasta se va putea face și către firme, nu doar către persoane fizice, cu condiția să dovedească că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Sursa – playtech.ro