Cea mai mare economie a UE raportează un număr record de locuri de muncă vacante

Numărul locurilor de muncă vacante în Germania, a atins un nivel record în semestru patru din 2018. Datele subliniază soliditatea pieței forței de muncă, această urmând să sprijine în continuare creșterea bazată pe consum a celei mai mari economii europene.

În perioada octombrie – decembrie existau pe plan naţional 1,46 milioane de locuri de muncă neocupate – cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 – arată datele IAB.

Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creştere de 221.000 de locuri de muncă vacanțe, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 275.000.

Raportul IAB este realizat trimestrial şi sunt intervievaţi aproximativ 14.500 de angajatori din diverse sectoare ale economiei.

„Vedem o creştere semnificativă a numărului de locuri de muncă vacanțe în fiecare sector al economiei”, a declarat Alexander Kubis, cercetător specializat pe piaţa forţei de muncă la IAB.

Oficiul Federal pentru Muncă, a anunțat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în ianuarie cu 2.000, până la cifra ajustată de 2,26 milioane de persoane, un semn că firmele fac față turbulențelor de pe plan internațional.

Numărul angajaților a ajuns la 45,1 milioane în ianuarie, o creștere cu 42.000 față de decembrie și cu 488.000 față de perioada similară din 2018.

Rată șomajului s-a menținut în ianuarie la 5%, similar cu nivelul din noiembrie și decembrie. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, iar analiștii se așteaptă că rată să se mențină la același număr și numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a introdus în 2015 un salariu minim de 8,50 euro pe oră valabil pentru mai mult de trei milioane de muncitori. Ultima dată salariul minim a fost majorat în 2017, până la nivelul actual de 8,84 euro pe oră.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de nouă ani la rând, apreciază analiştii.

Experți susţin că majorarea salariului minim ar trebui să se petreacă în trepte, cu majorări succesive la 9,19 euro pe oră, în 2019, urmând că a două majorare să aibă loc la 1 ianuarie 2020, de la 9,19 la 9,35 euro pe oră.

Cu anumite excepţii, salariul minim se aplică tuturor angajaţilor cu excepţia şomerilor de lungă durată care au găsit un nou loc de muncă în ultimele şase luni. Unele sectoare ale economiei germane au însă propriul lor salariu minim, care este mai mare decât nivelul impus la nivel naţional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata