Cel mai bogat om din Ucraina a mai făcut o mutare în România

De Jurnalul Național Actuale Companii 196 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
În timp ce Ucraina încearcă să găsească fonduri pentru a-și susține războiul, miliardarii ucraineni fac investiții masive pe piețele europene. Unul dintre aceștia, Rinat Ahmetov, a devenit un important investitor în România.

Rinat Ahmetov și investițiile în energia eoliană din România

Piața de proiecte de energie eoliană din România este mai soldiă acum, după ce miliardarul ucrainea Rinat Ahmetov a investit aproximativ 90 de milioane de euro într-un nou proiect la Ruginoasa.

Compania prin intermediul căreia s-a făcut această investiție este DTEK, deținută de Ahmetov, fiind vorba de o fermă eoliană de cel puțin 60MW, fiind una din cele mai mari turbine din țară la acest moment. Construcția a fost definitivată și așteaptă punerea în funcțiune, nu mai târziu de primul trimestru al anului 2024.

Rinat Ahmetov deține compania ucraineană DTEK

În contextul caietelor de sarcină, „Parcul eolian Ruginoasa” are 10 turbine eoliene, cu o capacitate de 6 MW fiecare. Mașinile au o înălțime de 125 de metri și un diametru de 162 de metri, iar conform specialiștilor, parcul va genera aproximativ 150 GWh de energie electrică pe an, suficient pentru a alimenta aproximativ 43.000 de locuințe.

„Parcul eolian Ruginoasa” ,singurul proiect eolian de anvergură

Situat în județul Iași, în nord-estul țării, instalația a primit undă verde din partea operatorului sistemului de transport al României, Transelectrica, pentru o conexiune în regim de consumator și urmează să obțină o licență de producător de energie electrică la începutul anului.

 

Daniel Rascu, director de dezvoltare a afacerilor la DTEK Renewables, divizia de energie verde a grupului DTEK, a precizat că societatea reprezintă 60 MW dintr-un total de 72 MW de capacitate eoliană instalată în România în 2023. De asemenea, Daniel Rascu a fost citat spunând că parcul eolian ar urma să vândă electricitate prin acorduri de achiziție de energie (PPA), „deși aceste contracte sunt dificil de încheiat„, conform Profit.ro.

Rinat Ahmetov și DTEK dezvoltă un parc eolian de 127 MW în Croația

DTEK a achiziționat un proiect de energie solară de 50 MW în România și dezvoltă un parc eolian de 127 MW în Croația DTEK operează un portofoliu de 1 GW de energie solară și eoliană.

Pe lângă parcul eolian de la Ruginoasa, compania a cumpărat un proiect fotovoltaic de 50 MW în județul Mureș din România. Investiția este evaluată la 60 de milioane de euro, potrivit rapoartelor.

Cel mai bogat om din Ucraina a mai făcut o mutare în România. L-a lansat oficial

„Parcul eolian Ruginoasa” ,singurul proiect eolian de anvergură

La începutul acestui an, DTEK a obținut o autorizație energetică pentru un parc eolian în apropiere de Split, Croația, cu o capacitate instalată de 127 MW. Tot la Iași, compania germană wpd a obținut recent de la Transelectrica condițiile tehnice de racordare pentru un parc eolian de 128 MW.

Sursa – playtech.ro