Cele mai cunoscute tradiții și superstiții de 1 Martie 2024

De Jurnalul Național Actuale Cultură 224 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În fiecare an, pe 1 Martie, românii celebrează venirea primăverii și sărbătoresc Ziua Mărțișorului, o tradiție străveche care este însoțită de numeroase superstiții și obiceiuri populare. Această zi marchează un moment de trecere de la iarnă la primăvară, iar practicile și credințele transmise din generație în generație sunt păstrate cu grijă pentru a aduce noroc și prosperitate în noul an. Iată care sunt cele mai importante tradiții și superstiții de 1 Martie 2024 și ce este bine să faci în această zi pentru noroc și bunăstare:

1 Martie – tradiții de Mărțișor

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de 1 Martie este legată de oferirea mărțișorului.

Mărțișorul este un mic obiect ornamental, format dintr-un șnur alb și roșu, cu diverse char-uri atașate, cum ar fi ghiocei, potcoave sau trifoi cu patru foi.

 

Fiecare regiune a țării are propriile sale modele și tehnici tradiționale de confecționare a mărțișorului.

Totuși, există și o tradiție în care Mărțișorul este scos  după ce acesta a fost purtat până la sfârșitul lunii martie sau chiar până la sosirea primăverii astronomice.

Se spune că, dacă mărțișorul este atârnat într-un copac sau lăsat pe o ramură de tei, acesta va atrage vitalitatea și fertilitatea naturii.

Există obiceiul ca bărbații să ofere femeilor mărțișoare. Se crede că acest gest aduce prosperitate și bunăstare în noul an și este o modalitate de a arăta aprecierea și respectul față de femei.

De asemenea, există și obiceiul în unele zone ca bărbații fie cei care primesc mărțișoare de la femei.

Tradiții și superstiții de 1 Martie 2024

Tradițiile și superstițiile de 1 Martie sunt încă păstrate cu mare grijă în rândul comunităților din întreaga țară. Aceste practici nu numai că aduc oamenii împreună într-un spirit de bucurie și comunitate, dar și îi conectează la rădăcinile lor culturale și istorice.

Este important ca aceste tradiții să fie transmise către generațiile viitoare, pentru a menține vie moștenirea și identitatea culturală a poporului român.

 

Ziua de 1 Martie este o sărbătoare încărcată de tradiție, culoare și semnificație pentru români. De la confecționarea mărțișoarelor la oferitul de flori de primăvară, fiecare aspect al acestei sărbători este însoțit de credințe și practici care aduc bucurie și speranță pentru un viitor plin de belșug și noroc.

În unele regiuni, există obiceiul ca oamenii să spele cuțitele de bucătărie în dimineața zilei de 1 Martie, crezând că această acțiune va aduce noroc și protecție împotriva accidentelor și a ghinioanelor în gospodărie.

De asemenea, se crede că această practică curăță energia negativă și pregătește calea pentru venirea primăverii.

Ce semnificație are Mărțișorul?

Tradițiile și obiceiurile de 1 Martie sunt profund înrădăcinate în credințele și practicile populare românești, investind această zi cu puteri deosebite și aducând o serie de superstiții care sunt respectate cu strictețe de-a lungul timpului.

 

Mărțișorul, acest mic obiect ornamental format dintr-un șnur alb și roșu, este considerat a fi un talisman protector și norocos.

În contextul credințelor străvechi, Mărțișorul are puterea de a apăra de forțele malefice, de a preveni îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie și de a ține departe deochiul.

De asemenea, el oferă protecție împotriva razelor orbitoare ale soarelui, semn al puterii sale de a aduce lumină și vitalitate în viața celor care-l poartă.

Prinderea mărțișorului la încheietura mâinii într-un nod este considerată a fi o modalitate de a amplifica aceste puteri protectoare și de a tine răul la distanță.

Între 1 și 9 martie, se desfășoară și tradiționalul obicei al alegerii Babelor, care reprezintă un moment important pentru a afla cum vor fi zilele în anul respectiv.

Legenda Babei Dochia

În legendele străvechi, se spune că baba Dochia își scutură cele nouă cojoace în fiecare dintre cele nouă zile ale acestei perioade. În timpul acestor zile, se crede că femeile ar trebui să evite să lucreze cu fusul, pentru a nu atrage blestemele Babei Dochia.

 

Deși în unele zone oamenii își aleg singuri baba, regula în alte zone este că ți se dă la naștere. Astfel că, ziua nașterii este baba: dacă te-ai născut pe data de 12, atunci baba ta este pe 3 martie (1+2), dacă te-ai născut pe 31, baba ta este pe 4 martie (3+1).

În unele regiuni, se păstrează și astăzi obiceiul de a purta la gât, agățate de un snur roșu și alb, monede de aur sau argint.

Această practică are origini străvechi și este asociată cu norocul. De-a lungul timpului, acest obicei s-a transformat într-un simbol al purității și al norocului, iar fetele care poartă aceste monede drept mărțișor sunt considerate a fi protejate de ghinion și de circumstanțe nefavorabile.

De ce oferim mărțișoare pe 1 Martie

În plus, datul și primirea mărțișorului este un gest încărcat de semnificații sacre și sacrale. A oferi un mărțișor unei persoane dragi este considerat a fi o modalitate de a atrage sănătate, frumusețe, fericire și iubire, iar gestul barbaților de a înmâna mărțișoare femeilor este un simbol al armoniei și al bunei înțelegeri.

 

Tradițiile și obiceiurile de 1 Martie sunt o parte importantă a culturii noastre, reflectând credințele și valorile poporului și aducând ocazii de bucurie, comunitate și speranță pentru un viitor prosper și luminos.

Sursa – playtech.ro