Cezariana – cât costă și ce presupune?

Cezariana este operația prin care se naște un copil pe care mama lui nu îl poate naște natural. Aceasta se realizează printr-o tăietură făcută în zona pântecelui, adică sub linia lenjeriei intime. Este o procedură care poate fi recomandată de către medic sau poate interveni în urma unor complicații la naștere.

Există câteva cazuri în care este solicitată cezariana, printre care se numără:

  Poziția copilului este una nefavorabilă nașterii naturale, adică are picioarele în față;

  Placenta este una slabă;

  Gravida suferă de tensiune arterială;

  Gravida suferă de anumite infecții;

  Copilul nu primește suficient oxigen și trebuie scos imediat din pântec;

  Nașterea naturală este blocată de sângerări vaginale excesive.

Cezariana este solicitată și de femeile cărora le este teamă de nașterea naturală, dar trebuie să fie conștiente de faptul că o naștere naturală este mult mai benefică pentru bebeluș.

Ce presupune operația de cezariană?

În afară de cazurile de urgență, cezariana este planificată de către medic, iar internarea în spital durează între 3 și 4 zile.

În ziua respectivă, pacienta nu trebuie să consume alimente sau lichide cu câteva ore înainte de intervenție. După ce aceasta se va schimba într-un halat și va intra în sala de operații, vor urma o serie de procedee:

  Se introduce un tub subțire în vezică, un cateter, pentru a goli ce este în interiorul acesteia.

  Pacientei i se administrează anestezicul, care va avea efect doar în partea inferioară a corpului, pacienta rămânând trează. Anestezicul general se folosește doar în cazul în care pacienta nu poate suporta unul spinal sau epidural.

  Este amplasat un paravan deasupra burții pentru ca pacienta să nu vadă ce întâmplă.

  În zona pântecului se face o tăietură orizontală de 10-20 cm, iar în cazuri destul de rare este vorba de o tăietură verticală.

  Bebelușul este scos prin acea tăietură, lucru care durează 5-10 minute, în funcție de mărimea acestuia.

  Mamei i se arată bebelușul, pentru a vedea că totul este în regulă.

  Pacienta primește o injecție cu oxitocină, hormonul care ajută pântecele să se contracte și să reducă pierderea de sânge.

  Pântecele este cusut, iar firele din exterior trebuie scoase după câteva zile.

  După 12-18 ore de la operație se va scoate cateterul din vezică, iar pacienta va putea să se ridice să se plimbe.

Este un procedeu care durează cel mult o oră, iar recuperarea mamei poate dura chiar și 4 zile, în funcție de starea ei de sănătate. Unele femei pot primi un tratament cu calmante sau medicamente pentru reducerea riscului de apariție a cheagurilor de sânge.

Cât costă operația de cezariană?

Operația de cezariană nu este mai costisitoare decât nașterea naturală, iar prețurile pot să difere în funcție de tipul de spital pe care pacienta îl alege, dacă este unul de stat sau unul privat, dar și de orașul în care operația va avea loc. Operațiile de cezariană încep de la 1000 lei și pot ajunge până la 8000 lei, cu tot cu zilele de spitalizare. Nu toate femeile își permit să plătească această sumă, dar pot lua un credit cu buletinul de la Viconto și problema este ca și rezolvată.

Femeile nu trebuie să evite nașterea naturală, dar și cezariana este o variantă la fel de bună. Este indicat să apelați la aceasta doar la recomandarea medicului și să îi urmați cu strictețe indicațiile. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata