Cinci membri ai bandei germane condamnați pentru furtul de bijuterii Green Vault

De Jurnalul Național Externe Justiţie 149 citiri
3 min citire
Hoții au jefuit bunuri în valoare de peste 113 de milioane de euro (123 de milioane de dolari) de la Green Vault din Dresda în 2019.

Un tribunal german a condamnat cinci membri ai bandei la până la șase ani de închisoare pentru că au smuls bijuterii neprețuite din secolul al XVIII-lea dintr-un muzeu din Dresda, în ceea ce a fost numit cel mai mare furt de artă din istoria modernă.

Bărbații condamnați, care au părut ușurați marți de sentințele relativ ușoare, sunt membri ai „clanului Remmo”, o familie extinsă cu sediul în principal în Berlin și cunoscută pentru o rețea de legături cu crima organizată.

Piesele furate de la spargerea de la muzeul Gruenes Gewoelbe (Green Vault) din Dresda în 2019 conțineau peste 4.300 de diamante cu o valoare estimată la peste 113 milioane de euro (123 de milioane de dolari).

Acestea au inclus o stea de sân a Ordinului Polonez Vulturul Alb și o cască ornamentată cu diamante. Cu toate acestea, poliția a spus că majoritatea bijuteriilor furate au fost recuperate.

Șase bărbați germani, toți în vârstă de 20 de ani, fuseseră acuzați de furt calificat de bandă și incendiere gravă.

Cinci membri ai aceleiași familii au primit pedepse cuprinse între patru ani și patru luni și șase ani și două luni. Un al șaselea membru al familiei a fost achitat.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a venit însă pentru critici, președintele asociației procurorilor din Berlin, Ralph Knispel, menționând că inculpații nu au fost obligați să-și dezvăluie complicii.

„Întrebarea este ce mesaj trimite” altor infractori, a spus Knispel pentru postul public RBB.

Procurorii au spus că bărbații tăiaseră în prealabil o parte a grătarului ferestrei și l-au atașat din nou pentru a intra în clădire cât mai repede posibil în timpul furtului.

Colecția furată din Dresda a fost asamblată în secolul al XVIII-lea de Augustus cel Puternic, elector al Saxiei și mai târziu rege al Poloniei, care a comandat bijuterii din ce în ce mai strălucitoare ca parte a rivalității sale cu regele Franței Ludovic al XIV-lea.

Comorile au supraviețuit bombardamentelor aliate din cel de-al Doilea Război Mondial, doar pentru a fi transportate drept pradă de război de Uniunea Sovietică. Au fost returnați la Dresda, capitala istorică a statului Saxonia, în 1958.

Sursa – www.aljazeera.com