Cine este Natalia Intotero, propunerea PSD pentru Ministerul Familiei

De Jurnalul Național Actuale Politică 190 citiri
3 min citire
 

Natalia Intotero a fost votată, în această dimineață, în ședința Partidului Social Democrat, ca propunere pentru Ministerul Familiei, în locul Gabriele Firea.

Natalia Elena Intotero este membru PSD, deputat cu două mandate în Parlamentul României.

Deputaul a fost consilier local și județean în Hunedoara, dar și de două ori secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și ministru al românilor de pretutindeni în Guvernul Dăncilă, scrie Wikipedia.

În contextul profesional, în perioada 1999-2002 a urmat Colegiul de Institutori Limba Engleză din cadrul Universității de Vest, Timișoara, după care, în 2005, a urmat cursurile de Master în Management politic la Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai”, București.

În 2006 a terminat Facultatea de Limbă și Literatură Română – Limba și Literatura Engleză, absolvind totodată și Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității „Spiru Haret” București.

A fost al doilea ministru în funcție în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (înființat în ianuarie 2017), depunând jurământul la Palatul Cotroceni pe 29 ianuarie 2019. În calitate de ministru, în contextul mandatului rotativ de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, exercitat de către România în prima jumătate a anului 2019, a prezidat prima reuniune informală la nivel ministerial în domeniul politicilor pentru diaspora. A demisionat din funcție în aprilie 2019, înscriindu-se pe lista PSD în cursa electorală pentru Parlamentul European, fără succes.

La sfârșitul lunii mai 2019, în urma rezultatului negativ înregistrat în cadrul cursei electorale pentru Parlamentul European, a fost nominalizată din nou pentru funcția de ministru pentru românii de pretutindeni. Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea, semnând decretul de numire în data de 7 iunie 2019, iar ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Cotroceni în data de 10 iunie.

Aşadar, Natalia-Elena Intotero a ocupat funcția de ministru pentru românii de pretutindeni până în noiembrie 2019, când Partidul Național Liberal a preluat guvernarea. Ulterior, Guvernul condus de Ludovic Orban a desființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În 2020, a fost votată de către cetățenii județului Hunedoara pe lista PSD pentru un nou mandat de deputat. A depus jurământul la finalul lunii decembrie, iar în aceeași perioadă a fost propusă și votată în funcția de președinte a Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților pentru legislatura 2020-2024. Conform raportului de activitate, în primii doi ani de activitate a prezidat 89 de ședințe ale Comisiei și a inițiat 103 de propuneri legislative în mai multe domenii. În perioada pandemiei provocate de virusul COVID-19 a militat pentru menținerea deschisă a școlilor.

La finalul anului 2022 l-a invitat și l-a găzduit pe europarlamentarul Guido Reil în România. Înainte cu câteva luni, acesta adresase cuvinte jignitoare la adresa românilor într-un discurs din Parlamentul European. După vizită, Guido Reil a publicat un mesaj înregistrat video în care își cere iertare pentru abordarea pe care a avut-o și menționează aprecierea pe care o are pentru poporul român.

Sursa – www.antena3.ro