Cîţu: Nu putem să mergem mai departe fără reformă şi digitalizarea va forţa această reformă

0 110

Marţi 2 martie, premierul Florin Câţu a declarat că digitalizarea va forţa reforma aparatului de stat, dar anul acesta pe lângă măsurile deja adoptate, va fi implementată factura electronică, lucru care va conduce la creşterea veniturilor la buget.

„Da, suntem condamnaţi să o facem, nu putem să mergem mai departe fără reformă şi digitalizarea în sine va forţa această reformă. Vă aduc aminte, anul trecut, (…) prima măsură pe care am luat-o a fost să eliminăm sistemul de popriri, să-l digitalizăm. Ţineţi minte, înainte să vin la Ministerul de Finanţe, aveai o poprire pe toate conturile, îţi plăteai datoria şi, după aceea, trebuia să mergi cu dovada la fiecare bancă. Acum, nu mai este aşa, totul este automatizat. Plata taxelor se poate face acum prin online. Prin ghişeul.ro poţi să plăteşti toate taxele, (…) vorbesc de taxele pentru ANAF. Mai avem şi lucrul cu Trezoreria, companiile lucrează la distanţă cu Trezoreria. Deci, lucrurile s-au mişcat anul trecut şi mergem în direcţia aceasta”, a afirmat Cîţu, la dezbaterea „Digitalizarea României, prioritate ZERO”, eveniment organizat de DC News Media Group.

Câţu a menţionat că anul acesta va fi introdus proiectul e-facturare. „Anul acesta, vom avea e-facturare, este, de fapt, cel mai mare proiect pe care-l introducem această factură electronică şi veţi vedea că acolo veniturile vor creşte la buget. Ţările care au introdus astfel de sistem de facturare electronică au avut în medie 2 puncte procentuale creştere venituri”.

În viziunea lui Cîţu, digitalizarea este „un mod obiectiv” de a face reformă, iar prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se vor aloca aproximativ 2 miliarde de euro pentru proiecte precum implementarea cloud-ului guvernamental.

„România trebuie să-şi schimbe puţin structura statului, digitalizarea este un mod obiectiv de a face reformă, pentru că introduci digitalizarea în tot aparatul public, natural se vor schimba lucrurile în momentul în care tot modul de lucru este digitalizat. În acelaşi timp, da, trebuie să introducem aceste criterii de performanţă, nu este uşor, dar se poate, la fel cum s-a putut face în ţările Europei, nu putem să spunem că la noi nu se poate face. Şi, aici, sunt paşi clari. Vom merge, în primul rând, la schimbarea modului în care oamenii rămân pe funcţii în sistemul public. De exemplu, vom lua modelul pe care-l vedem în UE, cu mandat. Mandat de 3 ani, două mandate maxim. Un mandat pe 3 ani, după care se face o evaluare. Secretarii generali, de exemplu, trebuie să fie legaţi de mandatul ministrului, apoi reconfirmaţi. Lucruri simple pe care le putem face”, a indicat Cîţu.

Din punct de vedere financiar, un alt aspect avut în vedere este sistemul de salarizare, a precizat premierul. „Sistemul de sporuri care există astăzi nu va mai exista. Pot să existe sporuri, e adevărat, dar care să fie legate direct de performanţă, nu doar de faptul că vii la birou. ( …) Trebuie să eliminăm aceste anomalii. (…) Obiectivul nu este să penalizăm pe cineva, din contră, este să-i premiem pe cei care merită. (…) Nu trebuie să aruncăm o anatemă asupra sistemului public să spunem că toţi sunt răi, nu, nu este aşa. Sunt foarte mulţi oameni buni şi aceia trebuie să fie premiaţi, pe lângă ei sunt foarte mulţi care doar sunt acolo şi beneficiază de foarte multe lucruri de care nu ar trebui să beneficieze. Pe aceia trebuie să-i eliminăm”, a subliniat Florin Cîţu.

În contextul politico-economic, premierul Florin Câţu a reiterat că anul acesta, se va merge pe doi piloni – reformă şi investiţii.

„Anul acesta, veţi vedea că vor apărea proiecte de legi sau ordonanţe care vor modifica modul în care lucrăm, iar la digitalizare, în special, vorbim de ANAF. Eu mă refer astăzi la ANAF, dar e nevoie de tot aparatul public, va începe anul acesta cu e-facturare, sper să fie până la finalul anului. (…) Conectarea caselor de marcat – sunt două soluţii pe care le are ANAF la dispoziţie, trebuie să aleagă una dintre ele”, a explicat Cîţu.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata