Ciuburciu (Vascar): „Marea problema pentru business-urile romanesti este lipsa infrastructurii educationale”

Ciuburciu Vascar
0 7

Scolile s-au redeschis in urma cu cateva zile, dupa multe luni in care cursurile au fost sustinute doar online, din cauza situatiei medicale la nivel national si global. Cu acest prilej, au fost reluate in spatiul public multe probleme ale sistemului educational din Romania, de la toaletele in fundul curtii, la lipsa incalzirii in salile de clasa si drumurile impracticabile pana la unitatile de invatamant.

Una dintre aceste probleme este lipsa infrastructurii educationale. De obicei, atunci cand aud cuvantul „infrastructura”, oamenii se gandesc in primul rand la lipsa autostrazilor din Romania, insa sensul mai larg al acestui termen este de „sistem de relatii intre elementele fundamentale ale unui macrosistem social”.

Ciuburciu Vascar

Daca persoanele care sunt in primul rand responsabile de starea educatiei in tara noastra nu au tras acest semnal de alarma, antreprenorii au identificat demult problema. Este si cazul lui Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, unul dintre cei mai importanti producatori de mezeluri, specialitati din carne, semipreparate, conserve si carne fresh din Romania.

„Cred ca toata lumea ar pune birocratia pe prima pozitie, insa eu pe acelasi loc asez infrastructura educationala. Educatia si pregatirea generatiilor viitoare in functie de directia in care se indreapta economia sunt extrem de importante. Inainte de 1989, toata lumea urma facultati pe partea de productie, toti erau ingineri. Dupa 1990, toata lumea s-a orientat pe zona economica, toti doreau sa devina manageri, contabili sau sa lucreze in domenii bazate mai mult pe servicii. Insa contextul s-a schimbat, iar partea de productie s-a dezvoltat, cel putin in industria alimentara”, explica Vlad Ciuburciu (Vascar).

„Problema este ca s-au eliminat scolile profesionale si gasesti foarte, foarte greu oameni specializati: mecanici care sa intretina utilaje, electricieni, instalatori. Foarte multi oameni priceputi au plecat in afara, nu multi s-au intors. Noi, la Vascar, avem noroc de stabilitate din acest punct de vedere, insa dorim sa pregatim cat mai multi tineri pentru aceste segmente. Avem parteneriate cu licee din Vaslui, oferim burse elevilor, astfel incat, la finalizarea ciclului de studiu, sa vina sa lucreze la noi in companie, sa faca practica si sa invete”, a adaugat Vlad Ciuburciu.

Acesta a precizat ca parteneriatul dintre Vascar si unitatile de invatamant a inceput in primele luni ale anului trecut, cu doua licee din Vaslui, insa situatia a fost tulburata de inchiderea scolilor, din luna martie 2020. Unsprezece luni mai tarziu, acestea s-au redeschis, astfel ca producatorul de carne din regiunea Moldovei ar putea relua si colaborarea cu liceele specializate din orasul in care isi dezvolta business-ul.

Carte de vizita Vascar

Vascar este o companie „nascuta” in anul 1984, sub numele de Industria Carnii Vaslui. Dupa Revolutie, aceasta si-a schimbat denumirea in cea actuala (in anul 1991), a fost privatizata (in anul 2000), iar in anul 2014 au fost elaborate primele strategii de dezvoltare cu investitii masive. In ultimii ani, Vascar s-a remarcat prin gama de produse 100% naturale, fara E-uri, conservanti si aditivi alimentari, prin colaborarea cu celebrul chef Horia Virlan, dar si prin faptul ca, in contextul pandemiei, nu a inchis niciunul dintre cele 21 de magazine proprii din zona Moldovei. Mai mult decat atat, compania a inceput sa isi comercializeze produsele si online.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata