Comisia Europeană lansează Observatorul Fiscal European

150

Marţi 1 iunie, Comisia Europeană a anunţat lansarea Observatorului fiscal european, un nou laborator de cercetare menit să contribuie la lupta UE împotriva abuzurilor fiscale, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Este finanţat de Uniunea Europeană, iar Observatorul fiscal va sprijini elaborarea politicilor UE, prin cercetări avansate, analize şi schimb de date. În acest fel, Observatorul îşi va desfăşura cercetările în deplină independenţă, informând în mod obiectiv factorii de decizie şi sugerând iniţiative care ar putea contribui la o mai bună combatere a evaziunii fiscale, a evitării obligaţiilor fiscale şi a planificării fiscale agresive.

Va fi condus de profesorul Gabriel Zucman şi  va avea sediul la Şcoala de ştiinţe economice din Paris, Observatorul fiscal va fi o sursă de idei noi pentru combaterea evitării obligaţiilor fiscale şi o referinţă internaţională pentru studiul fiscalităţii într-o lume globalizată.

„Acum, mai mult decât oricând, trebuie să combatem abuzurile fiscale. Este vital să protejăm veniturile publice necesare pentru a sprijini redresarea şi investiţiile masive necesare pentru tranziţia verde şi pentru cea digitală. Contez că Observatorul fiscal european va efectua cercetări la cel mai înalt nivel, pentru a scoate la lumină idei inovatoare şi pentru a promova o dezbatere incluzivă şi pluralistă despre politicile fiscale în întreaga UE”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

În acest context, Comisia Europeană se angajează să promoveze o fiscalitate echitabilă, eficientă şi sustenabilă. În iulie 2020, Comisia a adoptat un Pachet fiscal care, printre altele, consolidează lupta împotriva abuzurilor fiscale. Lansarea Observatorului fiscal a fost una dintre numeroasele acţiuni anunţate în pachetul respectiv, pentru a combate evaziunea fiscală şi evitarea obligaţiilor fiscale şi pentru a promova o fiscalitate mai echitabilă în UE şi în afara acesteia. Cercetările Observatorului fiscal vor completa procesul de reflecţie al Comisiei privind viitorul fiscalităţii în UE, care se va încheia în 2022 cu un Simpozion despre fiscalitate având ca subiect „Regimul fiscal în UE în perspectiva anului 2050”.

În prezent, Observatorul fiscal european este un consorţiu de cadre universitare cărora li s-a acordat un grant UE în valoare de 1,2 milioane euro pentru perioada 2020-21 cu scopul de a aprofunda cercetările privind evitarea obligaţiilor fiscale, evaziunea fiscală şi planificarea fiscală agresivă şi de a consilia în consecinţă factorii de decizie din UE.

Aşadar, Gabriel Zucman este un economist francez renumit pentru cercetările sale privind paradisurile fiscale şi paradisurile fiscale utilizate de întreprinderi. Cercetările sale se axează pe acumularea, distribuţia şi fiscalizarea averii mondiale. În 2018, Zucman a primit Premiul pentru cel mai bun tânăr economist în Franţa, în semn de recunoaştere a cercetărilor sale privind evaziunea fiscală şi evitarea obligaţiilor fiscale şi consecinţele economice ale acestora.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata