Concursul de proiecte Rezidenţa FemArt

Foto: facebook.com
0

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) lansează Concursul de proiecte Rezidenţa FemArt, pentru selecţia proiectelor de lung metraj a cinci regizoare aflate la început de carieră. Concursul ajuns anul acesta la cea de a treia ediţie şi este dedicat femeilor cineast.

Proiectul Rezidenţa FemArt va include o săptămână intensivă de lucru cu specialişti, dar şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţii de film, masterclass-uri şi sesiuni de pitching care vor avea loc în perioada 28 septembrie – 3 octombrie la Bucureşti. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii:

-o bursă în valoare de 1.750 de euro,

-o bursă de tip consultanţă de scenariu şi

-o bursă de participare la o platformă internaţională de coproducţie.

Concursul lansat de ARFC se adresează tuturor absolventelor unei facultăţi de film de naţionalitate română sau cu rezidenţa în România, care au realizat până în prezent cel puţin un film de scurtmetraj şi se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau la al doilea film de lungmetraj. O altă condiţie pentru intrarea în concurs este ca, în momentul aplicaţiei, canditatele să aibă scris deja un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru un lungmetraj.

Înscrierile pentru Concursul de proiecte Rezidenţa FemArt se primesc în perioada 7 – 30 august 2020, prin depunerea unui dosar online.

În urma analizării tuturor proiectelor primite, pe 14 septembrie,  juriul va desemna cinci finaliste care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea scenariului pe care l-au trimis în concurs. Printre criteriile de evaluare ale proiectelor se numără calitatea aplicaţiei evaluată prin analiza filmului/filmelelor realizate anterior, importanţa temei pentru contemporaneitate, originalitatea subiectului, potenţialul artistic, dar şi textul scenariului, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor.

Câştigătoarele vor lucra alături de nume importante din cinematografia românească şi internaţională şi vor participa la diferite ateliere şi proiecţii de film, dezvoltându-şi, astfel, abilităţile profesionale.

“În contextul actual, în care arta pare constrânsă să găsească un nou mod de funcţionare şi finanţare, fiind în acelaşi timp avangarda unei lumi care-si caută sensul, mai mult ca oricând trebuie să ne îndreptăm spre a susţine voci noi care au fragilitatea începutului, dar şi intuiţia unor noi forme de artă ale timpurilor ce vin. Suntem foarte bucuroase că putem susţine în al doilea an consecutiv, în această formă, talentele cu o voce aparte, cu proiecte atipice, ajutându-le să-şi găsească drumul spre public. Mulţumesc generozităţii tuturor celor implicaţi în acest proiect, în susţinerea creării, dar şi în îndeplinirea lui: Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Francez din România, echipelor de lucru, juriului şi experţilor”, a declarat Anca Damian, membru al comitetului de selecţie şi al board-ului ARFC.

Aşadar, Asociaţia Română a Femeilor în Cinema susţine egalitatea de gen şi şanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creaţiilor acestora şi facilitarea schimbului de experienţă cu specialişti din industrie.

Rezidenţa FemArt este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, realizat cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România şi Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, în cadrul Festivalului Filmului Francez 2020, şi cu Premiile Sofia Nădejde.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close