Congresul Braziliei slăbește ministerele de mediu și indigene

De Jurnalul Național Externe Politică 206 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Mișcarea marchează un regres pentru eforturile președintelui Lula da Silva de a proteja drepturile indigenilor și de a opri defrișarea Amazonului.

Congresul cu majoritate conservatoare din Brazilia a votat pentru reducerea autorității a două ministere dedicate susținerii drepturilor indigenilor și protejării mediului, în urma opoziției puternicei industrie agro-business a națiunii sud-americane.

La votul Senatului cu 51-9 de joi, parlamentarii brazilieni au decis să deposedeze Ministerul Popoarelor Indigene și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice de unele dintre atribuțiile lor. Măsura a trecut cu ușurință în camera inferioară a Congresului cu o zi mai devreme.

Opusându-se la ceea ce el a numit „constrângeri ale agrobusiness-ului care ar putea dăuna exporturilor”, senatorul Carlos Viana a declarat în timpul sesiunii de vot de joi că „punctele principale (ale caucusului) au fost abordate”.

Votul marchează un regres pentru președintele de stânga brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a promis că va pune drepturile indigenilor și lupta împotriva schimbărilor climatice în primul rând după ani de neglijare sub predecesorul său de extremă dreapta, Jair Bolsonaro.

Susținătorii indigeni și ai mediului au sperat că victoria electorală a lui Lula de anul trecut le va spori averea după mandatul lui Bolsonaro, al cărui guvern a fost acuzat pentru defrișarea record și violența împotriva indigenilor.

Dar votul de joi a subliniat puterea politică de rezistență a industriei agrobusiness braziliene, iar criticii și-au exprimat frustrarea față de ceea ce au considerat un efort slab din partea lui Lula de a lupta împotriva reducerilor.

Modificările împiedică Ministerul Popoarelor Indigene să legalizeze granițele noilor teritorii indigene și împiedică Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice să gestioneze un registru al proprietății – un instrument central pentru urmărirea defrișărilor și gestionarea resurselor de apă.

Retragerea unor astfel de autorități reprezintă un succes major pentru „caucusul cărnii de vită” din Brazilia, care este strâns aliniat cu marile industrii agricole și bovine din țară, care au constituit elemente cheie ale circumscripției lui Bolsonaro.

Caucusul se opune legalizării mai multor pământuri indigene, precum și oricăror măsuri de control al defrișărilor.

În timpul administrației Bolsonaro, defrișările din secțiunea braziliană a pădurii amazoniene a atins noi culmi amețitoare, pe măsură ce interesele agrobusiness și întreprinderile comerciale ilicite și-au extins operațiunile în regiune.

Grupurile de supraveghere spun că guvernul a închis în mare ochii, iar comunitățile indigene au fost adesea supuse violenței și abuzurilor.

Marți, susținătorii drepturilor indigenilor au suferit un alt eșec, când Camera inferioară a Congresului a adoptat un proiect de lege care interzice înființarea de rezervații indigene pe terenuri pe care nu erau prezenți în 1988, când a fost adoptată actuala Constituție.

Grupurile indigene susțin că tăierea le încalcă drepturile, având în vedere că mulți au fost forțați să plece de pe pământurile lor ancestrale, în special în timpul dictaturii militare din Brazilia din 1964-1985.

Într-o postare pe Twitter de joi, grupul pentru drepturile indigene Survival International a numit acest proiect de lege un „sărut al morții pentru popoarele indigene din Brazilia și teritoriile lor foarte biodiverse”.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,