Criză de medicamente în farmaciile din România.

Criza medicamentelor loveşte crunt pensionarii țara noastră care au nevoie urgent de tratamentele care le sunt vitale. Spitalele de pediatrie sunt şi ele pline de pacienți cu infecții respiratorii acute şi dau medicamente cu porția sau deloc. Situaţia a ajuns în atenţia Avocatului Poporului. Iată concluziile şi ce soluţii avem.

Astfel că, încep să lipsească din farmacii medicamente anti-termice pentru viroză sau gripă. În spitale, bolnavii primesc medicamentele cu porția sau deloc.

Zeci de tratamente au dispărut din farmacii în ultimele săptămâni chiar în timp ce spitalele de pediatrie sunt pline de pacienți cu infecții respiratorii acute.

Mai mult decât atât, criza medicamentelor a ajuns chiar și în vizorul Avocatului Poporului.

Pe domnul Stere l-am întâlnit în apropierea Institutului Oncologic București. Îi căuta cu disperare tratamentul vital soției. A intrat în cinci farmacii cu speranța că va avea noroc.

„Am 80 de ani şi umblu zilnic prin farmacii după ele. O să murim în case”

„E bolnavă. Are operație de 3 ori. De cât timp căutați? Am o lună de când caut şi nu găsesc pe nicăieri. Am 80 de ani și umblu  ca nebunul după tratament.  În casă murim, aşa ca nebunii”, afirmă pensionarul.

Din nefericire, nu este singurul care se plimbă în farmacii pentru a găsi medicamentele prescrise de medic.

Criză de medicamente în farmaciile din România

„Aceste medicamente reprezintă uneori prima linie, chiar dacă au apărut medicamente novatoare, medicamente originale, foarte scumpe.

Acestea, de obicei, merg în combinație cu medicamentele citostatice obișnuite, aceste generice, asta înseamnă o dramă”, a precizat Daniel Coriu, preşedinte Colegiul Medicilor.

Peste 20 de medicamente din România au dispărut din farmacii în luna noiembrie

În acest moment lipsesc din farmacii multe tratamente și pentru gripă, inclusiv antitermicele pentru copii.

„În general toate suspensiile sau antibioticele pentru copii, dar și pentru adulți. Multe produse lipsesc”, precizează Mihaela Paraschiv, Asociaţia Farmaciilor independente.

„Ne adresăm autorităților publice și încercăm să vedem unde există blocajul. Am avut foarte multe sesizări, în special în perioada pandemică”, afirmă Molnar Zszolt, director adjunct Avocatul Poporului.

Stocurile de antibiotice pentru copii au fost reduse

Stocurile de antibiotice pentru copii au fost reduse din cauza valului de viroze din Europa.

Dar cauzele care duc la criza medicamentelor sunt multiple.

„Faptul că am impus cel mai mic preț din Europa, ne furăm căciula cu această politică a prețului cel mai mic din Europa”, declară preşedintele FABC.

Ministerul Sănătății a înființat un grup de lucru pentru a gestiona criza medicamentelor, însă până în acest moment nu a găsit nicio soluție concretă.

Sursa: antena3.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata