Cu ce afacere banală doi români au dat lovitura?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 251 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Doi tineri, soț și soție, au decis să renunțe la joburile lor din domeniul medical și să își deschidă o afacere proprie. EI au decis să investească în cultivarea fructelor, astfel că astăzi, la 10 ani distanță, au ajuns  la 20.000 de metri pătraţi de cultură.

Afacerea de la zero care le-a adus succes celor doi soți

În urmă cu zece ani, Simona şi Andrei Torgie, din județul Sălaj, au decis să intre în domeniul cultivării fructelor, atunci când au constatat că exista o cerere mare pe piaţă pentru căpşune, zmeură sau coacăze. În ciuda faptului că nu aveau deloc experienţă în acest domeniu, nu s-au descurajat și au pus bazele firmei TSA Fruct, o afacere de mare succes astăzi.

Iniţial, au început să cultive căpșuni pe o suprafață de circa 2.500 mp, ajungând astăzi să aibă o suprafaţă de peste 20.000 mp cu coacăz roşu, zmeură, căpşuni şi mure,

În afirmaţiile sale, Andrei spune, „Am profesat în domeniul medical şi ne-am gândit să producem ceva sănătos. Am început cu o suprafaţă destul de mică, undeva la 2.500 mp de sere de căpşuni şi apoi ne-am extins până am ajuns la o suprafaţă de peste 20.000 mp cu coacăz roşu, zmeură, căpşuni şi mure şi avem fructe inclusiv în luna noiembrie sau decembrie”, a povestit acesta, potrivit zf.ro.

Unde vând produsele?

Producția este vândută în aprozare şi mici magazine din Cluj, dar este comercializată și prin intermediul ROA – Roade Online din Ardeal. Aceasta este o iniţiativă lansată de un grup de producători din Cluj şi împrejurimi cu ajutorul căreia producătorii locali vând direct către consumatori produsele pe care le au.

Astfel, „În ROA suntem undeva în jur de 30 de producători cu produse diferite. E o comunitate foarte frumoasă şi acolo am încercat să adaptăm un nou stil de comercializare, adică tot îi pe comandă pentru a nu se face risipă, pentru a fi tot calculat. Noi am intrat în ROA aproape de doi ani şi ne-a ajutat foarte mult să ne dezvoltăm, să ne cunoască oamenii”, a mai povestit bărbatul.

Cum se valorifică producția de fructe?

Antreprenorul a mai povestit că au ajuns să facă şi nectaruri din fructe pe care le valorifică tot prin intermediul aprozarurilor şi grupului ROA. Astfel, investiția se ridică astăzi la aproximativ 50.000 de euro.

Concret, ”Noi am început cu o investiţie iniţială de circa 18.000 de euro, dar pe parcurs am depăşit suma de 50.000 de euro investită în achiziţia de terenuri pentru culturi, în înfiinţarea de noi culturi, şpalier, sistem antigrindină etc”, a mai spus Andrei Torgie.

Care sunt planurile de viitor?

În planurile pentru anii următori, cei doi antreprenori doresc să continue să se dezvolte, astfel că plănuiesc să facă o linie de procesare mai mare astfel încât să extindă gama de produse cu gemuri, siropuri etc.

În plus, se gândesc să deschidă și o băcănie, că tot sunt la mare căutare astăzi.

„Ne gândim să deschidem şi o băcănie pentru că am văzut că sunt căutate. Momentan este doar un plan, în băcănie ne gândeam să avem şi mezeluri şi brânzeturi, iar clienţii cu care am vorbit ne-au sugerat să avem mai multe produse nu doar nectaruri”, a conchis antreprenorul.

 

Sursa – playtech.ro