Cu cine se va întâlnii Marcel Ciolacu când va ajunge astăzi în Israel?

De Jurnalul Național Actuale Călătorii 135 citiri
4 min citire
 

Astăzi, premierul României, Marcel Ciolacu, se va depasa în Israel în contextul conflictului declanșat de gruparea paramilitară Hamas împotriva acestei țări. Oficialul României a anunțat că se va întâlni cu premierul israelian, dar și cu alte personalități de pe scena politică internațională. Ce alte evenimente se anunță în aceste zile?

Premierul României, pentru prima dată în Israel de la izbucnirea conflictului

Vizita lui Ciolacu vine într-un moment de criză, întrucât numeroși români sunt blocați în teritoriile afectate de conflictul în curs, mai ales în Fâșia Gaza și orașele învecinate controlate de organizațiile teroriste.

În contextul vizitei, premierul României a anunțat că va purta discuții intense cu autoritățile implicate în conflict pentru a găsi soluții de a scoate românii din zonele de risc și a-i aduce în siguranță acasă. Marcel Ciolacu se va întâlni în Israel cu Olaf Scholz, cancelarul german, dar și cu Joe Biden, prezențe care subliniază importanța și sprijinul comunității europene în abordarea situației de criză din Orientul Mijlociu.

Din lista activităţilor acestuia, vizita premierului României în Israel are loc înainte de o deplasare ulterioară programată la Kiev, unde se așteaptă discuții cu autoritățile ucrainene pentru consolidarea relațiilor bilaterale, cât și pentru a discuta despre evoluțiile regionale și globale.

În cursul săptămânii trecute, Marcel Ciolacu a confirmat plecarea sa în Ucraina, anunțând un rezumat al activităților desfășurate acolo.

Astfel, ”Cu certitudine, săptămâna viitoare voi avea minimum o deplasare externă. Avem un GtoG împreună cu Guvernul de la Kiev, convenit de mai mult timp, de când a venit primul-ministru Denis Șmîhal în România şi, în funcţie de acest program, o să vedem dacă se impun şi alte deplasări”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o emisiune TV. Întrebat dacă poate conforma vizita desfășurată astăzi în Israel, acesta a răspuns negativ.

Marcel Ciolacu, despre sprijinul oferit de România cetățenilor ucraineni din Israel

România a oferit ajutor umanitar important refugiaților ucraineni din Israel, transportând aproape 3.000 de cetățeni ucraineni în țara noastră, cu majoritatea acestora tranzitând România pentru a ajunge în siguranță acasă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică că această acțiune a fost realizată la rugămintea Comisiei Europene și a altor foruri europene, cu sprijin logistic din partea statului român.

Oficialul a subliniat că România nu a suportat nicio cheltuială financiară pentru acest efort, subliniind că totul a fost acoperit de resursele și sprijinul forurilor europene.

În prezent, Aproximativ 48 de persoane au solicitat să rămână în România, în timp ce majoritatea refugiaților ucraineni au folosit România ca punct de tranzit, întrucât era mult mai accesibil să călătorească prin această țară, având în vedere dificultățile de a ateriza direct în Ucraina din Israel.

Aşadar, ”Cred că a fost vorba de aproape 3.000 de cetăţeni ucraineni, statul român nu a cheltuit niciun ban pentru acest lucru, statul român s-a implicat logistic, la rugămîntea partenerilor europeni. Totul a fost suportat de forurile europene”, a transmis Marcel Ciolacu.

Sursa – playtech.ro