Cum arată prognoza meteo pentru 1 şi 8 martie 2024, vremea vine cu surprize

De Jurnalul Național Actuale Meteo 238 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În România, pentru ziua de azi, ANM anunță precipitații însemnate cantitativ, dar și intensificări ale vântului, avertizările fiind valabile pe tot parcursul zilei. În cursul zilei de azi a fost publicată și prognoza meteo pentru 1 şi 8 martie 2024, din care aflăm că vremea vine cu surprize.

Astăzi, precipitații însemnate cantitativ în toată țara

Așa cum era anunțat încă de la finalul săptămânii trecute, începând de ieri în aproape toată țara vremea s-a schimbat, astfel că vorbim de precipitații însemnate cantitativ, dar și intensificări ale vântului. Fenomenele sunt atât în zona de câmpie, cât și la munte, unde au apărut și ninsori la altitudini de peste 1500 m.

În prognoza ANM, „În intervalul menționat, temporar se vor semnala precipitații în aproape toată țara și se vor acumula cantități de apă în general de 15…25 l/mp. Vor fi ploi, ce vor avea și caracter de aversă, însoțite și de descărcări electrice îndeosebi în sud-estul teritoriului.

La munte, iar în noaptea de marți spre miercuri, trecător și în zonele mai joase de relief din Transilvania și Moldova se vor semnala precipitații mixte.

Marți, vântul se va intensifica în zona montană înaltă, în special în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, unde vor fi rafale de 60…80 km/h, iar temporar și în regiunile estice și local în cele vestice și sud-vestice, în general cu viteze de 45…55 km/h.”, preciza ANM ieri.

 

Cod galben în Transilvania și Moldova

Tot în cursul zilei de ieri ANM a mai emis și o avertizare de Cod galben în Transilvania și Moldova, valabil și pentru ziua de azi, până în jurul orei 22:00:

Astfel, „În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, precum și în zonele montane aferente va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…30 l/mp, iar izolat de 50 l/mp.

La altitudini mai mari de 1500 m, îndeosebi pe parcursul zilei de marți (13 februarie) în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local consistent.”, a mai anunțat ANM.

ANM și prognoza meteo pentru 1 şi 8 martie 2024

În această dimineață a fost publicată și prognoza meteo, din care aflăm că începând cu luna martie valorile termice vor fi peste media anuală a perioadei în care ne aflăm, în mai toată țara, iar din punctul de vedere al precipitațiilor, ANM precizează că „Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.”

 

În a doua parte a lunii martie, din punct de vedere termic, se va menține același trend de creștere a temperaturilor, iar precipitațiile vor fi „apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.”, mai precizează ANM.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,