Cum facem ca căderea părului să nu ne afecteze viața?

De Jurnalul Național Lifestyle Sănătate 184 citiri
10 min citire
 

Stephanie Yuen a fost doar o adolescentă obișnuită care încerca să treacă prin școala gimnazială – când a fost diagnosticată cu alopecie la vârsta de 13 ani. Îngrozită și nesigură unde să apeleze pentru ajutor, s-a retras rapid din lume.

„Încă am fost la școală, dar m-am închis în camera mea în fiecare zi”, a spus Yuen. „Am pus un prosop peste oglinda mea pentru a-mi ascunde reflexia.”

Yuen s-a luptat cu stima de sine scăzută, dar nu a simțit că ar putea vorbi cu nimeni despre asta. „Sănătatea mintală nu a fost un subiect despre care s-a vorbit cu drag, mai ales când a crescut într-o asiatică gospodărie”, a spus ea. „Terapia ar fi putut să ne distrugă „reputația””.

Acum adultă și studentă la asistenta medicală la Rutgers, Yuen a ajuns să accepte starea ei – și ea însăși. Dar ea încă se confruntă cu provocări ocazionale pentru bunăstarea ei mintală. „A fost o serie de suișuri și coborâșuri”, a spus ea.

Mai mult de jumătate dintre femei se vor confrunta cu căderea părului (alopecie) la un moment dat în timpul vieții. Una dintre cele mai comune forme, alopecia areata, este o boală autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr.

Efectele alopeciei merg adesea dincolo de căderea părului, afectând bunăstarea mentală și fizică a unei persoane. Înțelegerea acestor efecte vă poate ajuta să învățați cum să le faceți față.

Căderea părului crește riscul de probleme de sănătate mintală

Căderea părului are adesea un impact major asupra bunăstării emoționale. Persoanele cu alopecie pot experimenta aceleași simptome psihologice ca și cele cu o boală care pune viața în pericol.

Prima etapă a procesării unui diagnostic de alopecie este adesea negarea, a spus Mina Guirguis, MD, psiholog clinician la Centrul de sănătate emoțională pentru tulburări de piele din California. „Multe femei vor trece de la un dermatolog la altul, sperând că diagnosticul lor a fost o greșeală”, a spus Guirguis. După etapa de negare, pot apărea mai multe provocări de sănătate mintală.

„Mulți vor experimenta, de asemenea, perioade de furie și frustrare și ar putea deveni depresii”, a spus Guirguis.

Ratele tulburărilor psihice, cum ar fi anxietatea și depresia, sunt de două până la trei ori mai mari în rândul persoanelor cu alopecie areata decât în ​​populația generală, potrivit unei analize recente a aproape 40 de studii științifice. Și mai mult de 1 din 3 pacienți a prezentat semne de avertizare care s-ar putea dezvolta în tulburări.

Aflați mai multe despre tratamentul și sprijinul pentru femeile cu alopecie areata >>

Suferința emoțională cauzată de căderea părului poate afecta și relațiile cu familia și prietenii. Oamenii pot încerca să-și ascundă alopecia de ceilalți sau se pot abține să-și împărtășească starea cu potențialii parteneri până când ajung la un anumit nivel de apropiere.

„Mulți se vor întreba cum îi vor vedea alții – vor fi ei acceptați de alții? Mulți vor face presupuneri că alții le vor respinge din cauza alopeciei lor”, a spus Guirguis.

„În primul an sau doi după ce am primit diagnosticul, tot ce am vrut să fac a fost să evit lumea”, a spus Yuen.

Căderea părului afectează viața profesională

Căderea părului poate avea, de asemenea, un impact major asupra vieții tale profesionale. Într-un studiu, cercetătorii au urmărit peste 5.000 de adulți cu un nou diagnostic de alopecia areata timp de doi ani. Ei au descoperit că persoanele cu alopecie au șanse cu 56% mai mari de a-și lua concediu de muncă și cu 82% mai multe șanse de a fi șomeri în comparație cu cei fără această tulburare.

Lucrând cu pacienții ca studentă la asistenta medicală, Yuen se confruntă în mod constant cu presupunerile altora despre căderea părului ei. „În mod constant, pacienții mă întreabă dacă am cancer”, a spus Yuen. „Întotdeauna încerc să folosesc aceste momente ca oportunități de a-i educa pe alții.”

Efecte secundare fizice ale căderii părului

Căderea părului poate afecta și bunăstarea fizică. Poate duce la probleme cu controlul temperaturii și expunerea la elemente. Iar persoanele cu alopecia areata sunt mai predispuse la o gamă largă de boli și tulburări care provoacă simptome fizice, inclusiv boli tiroidiene și lupus.

O analiză care a folosit informații din Registrul Național al Alopeciei Areata a constatat că aproape 1 din 5 persoane cu alopecia areata au cel puțin o altă afecțiune autoimună. Aceasta înseamnă că femeile cu alopecie se confruntă adesea cu afecțiuni multiple, dintre care multe provoacă simptome dureroase și greu de tratat. Stresul cauzat de căderea părului afectează mai greu unele culturi

În multe culturi, părul reprezintă tinerețe, putere, sănătate și frumusețe. De-a lungul istoriei și în întreaga lume, coafurile au fost asociate cu fundalul religios, statutul social, sexualitatea, politica și multe altele.

Când comunitatea ta pune foarte mult preț pe păr, pierderea părului tău poate fi deosebit de dificilă. Istoria și politica din jurul părului negru, de exemplu, înseamnă că părul este strâns legat de moștenire și identitate.

Dar aproape jumătate dintre femeile de culoare se confruntă cu căderea părului la un moment dat în viața lor. Și găsirea unui furnizor de asistență medicală care poate ajuta poate fi o provocare – un studiu a constatat că doar aproximativ 3 din 10 femei de culoare care au consultat un medic pentru probleme de păr au simțit că medicul lor a înțeles părul negru.

În diferite culturi, stigmatizarea căderii părului poate fi profund traumatizantă pentru femei. „Cum apăr în lume ca o femeie neagră cheală este perturbator pentru mulți oameni”, a declarat congresista Ayanna Pressley pentru Washington Post în 2022. „Contestă normele convenționale și societale despre ceea ce este profesional, ce este frumos, ce este feminin. , ceea ce este acceptabil… unele zile sunt mai grele decât altele. … M-am eliberat de secret, dar nu m-am eliberat de rușine.”

„Când te uiți la rețelele de socializare sau la programele TV, (există întotdeauna o mulțime de) reclame pentru păr în care vezi femei cu părul plin și lung în reclamă”, a spus Guirguis. El a adăugat că femeile cu alopecie care simt că nu se potrivesc așteptărilor culturale cu privire la felul în care ar trebui să arate pot experimenta dificultăți psihologice semnificative și traume emoționale ca urmare.

„În societatea noastră, părul este pus pe un piedestal atât de înalt și este nasol”, a spus Yuen.

Conexiunea le ajută pe femei să facă față

A face față impactului căderii părului asupra bunăstării tale emoționale și fizice poate fi o provocare, dar nu trebuie să fie singur. „Vorbește cu cineva. Întinde mâna. Este greu să treci prin asta singură”, a spus Yuen. „Sunt atât de multe femei care se confruntă cu alopecie. Ei pot oferi cuvinte de înțelepciune, cuvinte de mângâiere sau pur și simplu pot fi acea persoană pe care să se sprijine.”

Există multe resurse disponibile pentru a vă ajuta să procesați ceea ce treceți și pentru a vă conecta cu alții care vă împărtășesc experiența. Fundația Națională pentru Alopecia Areata (NAAF) oferă informații despre grupurile de sprijin și mentori de la egal la egal, precum și resurse generale de sănătate mintală.

Yuen încurajează, de asemenea, femeile cu alopecie să lucreze pentru a se iubi așa cum sunt. Ea a spus că atunci când a fost diagnosticată pentru prima dată, a vrut doar să se schimbe pentru a fi ca toți ceilalți. În aceste zile, ea are o atitudine diferită.

„Sunt frumoasă cu sau fără păr și dacă cineva nu poate vedea asta, nu merită timpul meu.”

Sursa – www.healthywomen.org

TAGGED: ,