Cum influenţează Inteligența artificială, Euro 2024?

De Jurnalul Național Actuale Sport Tech 98 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Inteligența artificială monitorizează cu vigilență turneul de fotbal UEFA Euro 2024, mai mult chiar decât cei mai pasionați microbiști. Cu ajutorul celei mai recente tehnologii de arbitraj asistat, cunoscută sub denumirea de VAR, care utilizează inteligența artificială, niciun detaliu al mișcărilor mingii sau ale jucătorilor nu va rămâne neobservat.

De la introducerea sa în anul 2016, arbitrul asistat VAR a stârnit dezbateri aprinse printre fanii fotbalului. Criticii au evidențiat incoerențele în aplicarea tehnologiei de către arbitri și durata îndelungată necesară pentru luarea deciziilor, ceea ce a alimentat nemulțumirea. În Premier League, discuțiile au ajuns până la organizarea unui vot pentru eliminarea totală a VAR: cluburile au votat în cele din urmă cu 19 la 1 în favoarea păstrării acestuia, dar opoziția a subliniat necesitatea de îmbunătățiri.

Astfel, o versiune îmbunătățită și semi-automatizată a tehnologiei, care integrează o Inteligență Artificială mai avansată și un cip de urmărire a locației în timp real, incorporat în minge, a fost folosită pentru prima dată într-un turneu global major, la Cupa Mondială FIFA 2022 din Qatar.

Cum ajută tehnologia meciurile de fotbal?

Cum observă AI un meci de fotbal?

John Eric Goff, un fizician sportiv la Universitatea din Lynchburg, Virginia, a explicat:

„Atunci când oamenii aud de AI au senzația că este o ființă simțitoare care lucrează alături de oameni, dar aceștia sunt algoritmi și mașini capabili să proceseze rapid cantități mari de date la care un arbitru nu ar avea acces altfel. Deasupra terenului de fotbal, 10 camere sub acoperiș amplasate pe tot stadionul pot privi în 29 de zone ale corpului fiecărui jucător.

Deci, cu 22 de jucători pe teren, sunt peste 600 de puncte în mișcare. De cincizeci de ori pe secundă, aceste date sunt introduse într-un computer. Toate aceste camere diferite pot spune în timp real, unde se află jucătorii pe teren, unde este mingea și cât de repede se mișcă mingea, jucătorii și părțile corpului lor”.

Ce informații poate furniza mingea?

Dacă ați tăia mingea și ați privi în interior, ați observa un mic senzor central atașat la carcasa exterioară prin fire. Această unitate de măsură inerțială mică înregistrează poziția și mișcările mingii. Transmite date la o frecvență de 500 de herți, de zece ori mai rapid decât camerele utilizate pe stadion. Aceste informații pot fi integrate cu imagini din camere pentru a urmări poziția mingii în raport cu corpul unui jucător.

Cipul interior poate calcula cu precizie momentul și locul impactului de fiecare dată când mingea primește o lovitură sau contact de la mâna unui jucător. Aceasta este esențială pentru luarea unor decizii corecte în cazul apelurilor dificile privind golul sau mâna în fotbal.

Cum folosesc aceste informații arbitrilor?

O aplicație majoră a tehnologiei este detectarea încălcărilor regulii offside. AI poate reconstitui cele 29 de puncte de date pe care le colectează pentru fiecare jucător în trei dimensiuni. Utilizând aceste informații, poate completarea modelul tridimensional al jucătorului din aceste 29 de puncte folosind algoritmi, iar apoi poate determina poziția exactă a unei anumite părți a corpului care ar putea fi considerată offside.

Aşadar, Inteligența Artificială poate lua decizii rapid, permițând arbitrului să determine rapid dacă un jucător este în off-side sau nu, sau dacă un gol a fost marcat sau nu. Tehnologia veche dura în medie aproximativ 70 de secunde pentru a genera o decizie de offside. Acum se estimează că acest proces va dura mai puțin de jumătate de minut, facilitând astfel arbitrilor efectuarea apelurilor într-un timp mai scurt.

La evenimentul  AI Expo Europe, care se va desfășura între 6-7 octombrie la Radisson Blu din București, veți putea explora impactul Inteligenței Artificiale în diverse domenii de activitate! Această conferință interactivă, cea mai mare din Estul și Centrul Europei, va aduna profesioniști, lideri și pasionați de inovație, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri, într-un eveniment unic dedicat unei industrii care schimbă deja lumea.

Sursa – www.capital.ro

TAGGED: