Cum îți convingi copilul să facă curățenie de bunăvoie

Copilul trebuie învățat de la o vârstă foarte mică că trebuie să ajute la curățenie la fel ca toți ceilalți membri ai familiei. Pentru ca acest lucru să poată să se întâmple, este necesar ca acesta să fie educat și învățat în această direcție de când este mititel.

Joaca reprezintă cea mai mare preocupară a copiilor așa că educă-i să te ajute, în joacă, la curățenie, pentru a avea un sprijin de bază.

Uite câteva trucuri care te vor ajuta să îți faci copilul să devină o persoană foarte ordonată și foarte săritoare atunci când discutăm despre curățenie:

  1. Dă-i indicații mici și la obiect

Nu îi spune copilului “fă curătenie în camera ta” ci spune-i, mai bine, “te cronometrez în timp ce îți strângi toate jucăriile de pe covor, hai să vedem în cât timp vei reuși”. Așadar, copilul va vedea totul ca pe o provocare pe care nu o poate refuza și va da tot ca să se descurce cât mai bine.

  1. Dă-i voie copilului să își aleagă treburile casnice favorite

Dacă vezi că prichindelul își dorește să facă un anumit lucru cum ar fi, ștersul prafului, învață-l să facă acest lucru, cât de bine se poate, după care lasă-l să facă cât mai bine data viitoare. Dacă îl vei forța să facă activități casnice care nu îi plac, îl vei face implicit să urască și mai mult acele treburi.

  1. Pune muzică în timp ce faceți curat

În momentul în care faceți curățenie, pune muzică și dansează în timp ce dai cu aspiratorul sau strângi lucrurile care se află pe jos și fă-l și pe el să procedeze asemănător. Copilul va înțelege această acțiune ca pe una distractivă și va munci cot la cot cu tine.

  1. Dă-i recompense

Spune-i copilului tău să facă un lucru anume, însă în același timp, sugerează-i și ce va primi în schimbul ajutorului oferit. În cele din urmă, nu uita să te ții de cuvânt. Recompensele sunt adorate de către copii și mai mult ca sigur vei reuși să îl determini pe copil, oferindu-i un lucru la schimb pentru efortul său.

  1. Invață-l să păstreze curățenia

Spune-i copilului tău că este esențial să fie o persoană ordonată și să nu facă vreun pic de mizerie. În momentul în care își scoate jucăriile, de exemplu, spune-i un număr clar de jucării pe care va avea voie să le scoată. După ce trece de acest număr, va trebuie să pună o jucărie la loc, în locul celeilalte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata