Cum poate Sudanul să transforme această criză într-o oportunitate?

De Jurnalul Național Cultură Externe 215 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent, Sudanul trece prin cea mai complexă criză din istoria sa contemporană. A început cu o tentativă de lovitură de stat din partea Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) pe 15 aprilie 2023, care s-a transformat într-o rebeliune. Criza a generat un număr fără precedent de cauzalități, suferință umană pe scară largă și devastare. A afectat fiecare aspect al vieții din țară și a dus la o evacuare pe scară largă a diplomaților și cetățenilor străini.

Situația a fost agravată de faptul că Sudanul se confruntă în prezent cu mai multe crize în același timp. Pe lângă o criză umanitară, țara se confruntă și cu o criză de securitate. Economia sudaneză, care sângerează din 2011 din cauza secesiunii Sudanului de Sud și a pierderii a aproximativ 90% din veniturile din export, este în genunchi. Există o fragmentare politică fără precedent în țară. Acordul de pace de la Juba din octombrie 2020 nu a fost implementat pe deplin, deoarece două facțiuni majore nu l-au semnat încă. Violența intercomunitară a atins, de asemenea, niveluri alarmante, cu platformele de social media utilizate pe scară largă pentru a propaga discursuri instigatoare și stereotipuri.

Este evident că Sudanul se află la o răscruce.

Țara a trecut prin multe suișuri și coborâșuri de la independența sa față de Regatul Unit și Egipt în 1956 și a fost pe o traiectorie descendentă. Cu toate acestea, situația nu este lipsită de speranțe.

Însă, într-o istorie nu atât de îndepărtată, mai multe țări au reușit să vindece răni care erau mult mai profunde și mai dureroase decât ale Sudanului. Succesul Africii de Sud după căderea apartheidului și realizările Rwandei după genocid sunt exemple vii în acest sens.

Urmând aceste exemple strălucitoare, Sudanul poate, de asemenea, să-și rezolve crizele interconectate și să se îndrepte spre pace, reconciliere, stabilitate și dezvoltare.

Reducerea la tăcere a armelor și abordarea situației umanitare îngrozitoare ar fi primul pas în călătoria anevoioasă de a trasa o nouă cale pentru țara noastră iubită. Armistițiile umanitare care au fost convenite și prelungite de mai multe ori, deși cu încălcări, sunt pași în direcția bună. Se pare că numărătoarea inversă până la sfârșitul violenței a început deja.

Nu putem schimba o singură virgulă din istoria noastră sau să aducem înapoi o singură picătură de sânge prețios vărsat în orice conflict. Cu toate acestea, putem trage sute de lecții din criza actuală și din greșelile, pașii greșiți și eșecurile noastre din trecut.

Combaterea discursului instigator la ură este de o importanță capitală pentru viitorul nostru. Există o nevoie strigătoare pentru un proces național cuprinzător și incluziv de vindecare, reconciliere și justiție, care să abordeze toate nemulțumirile și atrocitățile comise. Este esențial pentru asigurarea păcii și stabilității durabile și pentru o tranziție lină la democrație.

Pe lângă acest proces, trebuie să stabilim un parteneriat inteligent cu comunitatea internațională. Ar trebui să folosim importanța Sudanului pentru regiune și comunitatea internațională în combinație cu celelalte resurse ale sale pentru a realiza o dezvoltare durabilă în țară.

Ceea ce se întâmplă în Sudan va trece granițele pentru a trezi o regiune deja agitată. Instabilitatea din Sudan va sufoca Republica Sudanul de Sud, care depinde în întregime de infrastructura sudaneză pentru exporturile sale de petrol, pilonul de bază al economiei sale. Stabilitatea Sudanului a fost și va continua să fie vitală pentru pacea și securitatea regională, combaterea terorismului și combaterea imigrației ilegale și a crimei organizate transnaționale.

Pe lângă realizarea păcii și îmbunătățirea securității, rezolvarea crizei actuale a Sudanului va necesita, de asemenea, o foaie de parcurs pentru redresarea economică. Din fericire, Sudanul este bogat în resurse și oportunități.

A fost clasificată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) drept una dintre puținele țări care pot contribui substanțial la realizarea securității alimentare în Africa și în lumea arabă.

Creșterea populației, care se așteaptă să se dubleze până în 2050, împreună cu degradarea terenurilor, schimbările climatice, eroziunea solului și urbanizarea au făcut din securitatea alimentară o preocupare principală în ambele regiuni. Cu fiecare dintre cele 18 state ale sale având un potențial mare de îmbunătățire a securității alimentare, investițiile în sectorul alimentar pot transforma întreaga țară și oferă noi oportunități de angajare tinerilor.

Sudanul este, de asemenea, înzestrat cu resurse minerale necesare piețelor globale. Are un mare potențial pentru energie regenerabilă, în special solară, și poate contribui în mod semnificativ la căutarea globală pentru zero carbon.

Locația geografică a Sudanului oferă oportunități ample pentru ca acesta să devină un nod de transport care conectează diferite comunități economice regionale din Africa. Există multe atracții turistice în Sudan care au potențialul de a aduce venituri atât de necesare și de a revitaliza economiile locale din jurul lor.

Investițiile în sectoarele menționate mai sus din Sudan nu numai că ar transforma economia țării și ar oferi profituri frumoase pentru investitori, ci ar contribui și la realizarea unei dezvoltări regionale echilibrate, construirea națiunii și susținerea păcii.

Pentru a ajuta Sudanul să atingă aceste obiective ambițioase, totuși, este nevoie de un fel de Plan Marshall care să-și poată reabilita economia și să o pregătească pentru etapa de decolare. În primul rând, Sudanul trebuie ferit de actualele rivalități geopolitice globale. Transformarea acesteia într-o arenă pentru competiția internațională și rivalitatea nu va face decât să împiedice recuperarea Sudanului. Resursele țării sunt suficiente pentru a oferi oportunități de investiții pentru toți partenerii regionali și internaționali interesați.

În ciuda gravității situației actuale, este posibil să împiedicăm Sudanul să cadă în abis. Să sperăm că toate părțile interesate își pun mâinile împreună pentru a transforma criza actuală într-o oportunitate de a construi un nou Sudan care să-și poată vindeca rănile adânci și să-și găzduiască toți fiii și fiicele. Aceasta ar fi o victorie masivă nu numai pentru Sudan, ci și pentru regiune și comunitatea internațională în general.

 

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,